hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igazán fekete munkások
Szellőző facipők

2005. 08. 16.
Tamási Áron faluját, Farkaslakát erdők övezik ma is. Az elmúlt évtizedekben ez a koszorú szűkebbre szorult ugyan, de hegyein, fennsíkjain, a Nyikó völgyében mostanság is sokféle-fajta fa nő. Nem csoda, hogy sokan úgy tartják, innen származik a szénégetés – világhír? – tudománya. Bár ezt a mesterséget már nem űzik sokan, Farkaslakán a mai napig egész szénégető családok élnek meg ebből a munkából, amelynek titkait évszázadok óta generációról generációra örökítették.

Lassan döcögtünk Gagy felé, mikor az erdő felől jellegzetes füstszagot hozott a szél. Az út mellett magasra rakott boksa füstölgött, körülötte pedig négy fekete és egy fehér ember üldögélt. A tisztás mellett csenevész erdő, a bokrok között kis patak csörgedez, a partján ló legelészik. "Kell még valami a boldogsághoz?" – kérdezem a bemutatkozás után a fekete emberek egyikét. "Semmi, ha onnan nézi az ember, de erről az oldalról kicsit árnyaltabb a kép" – mondja András, a Márton család feje. 



Márton Lehel programozó matematikus és szénégető Fotók: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!