hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahol a part szakadt Moldvában

2005. 08. 09.
Erdélyt a gyimesi Kárpátokon keresztül elhagyva Moldvába jutunk. Ebben a völgyben folyik a Tatros, abba meg a Petki, a Tarhavas, a Vuha, a Bálványos, a Hidegség, a Görbe, az Ungra, a Sötét, a Cehere, a Bán, a Sás, a Csühés, a Palánka, a Sulta patak – és ezt még folytathatnánk több mint hatvanszor. A Tatrost ugyanis ennyi patak táplálja a felső folyásánál, néhány hete pedig az özönvízszer? áradást okozta: vasbeton hidakat, vasúti töltéseket és házakat sodorva el a völgyben, Gyimesbükktől Ágas, majd Kománfalva irányában. Ma is mindenütt láthatók a szörny? pusztítás nyomai.  Két héttel a pusztító áradás után, az errefelé szokatlan kánikula nehezíti a kitelepítettek életét, a helyreállítás munkáját. Érkeznek a segélyszállítmányok az árvíz sújtotta területekre, köztük jelentős a magyar segítség is. Stábunk egy nyolc tonna élelmiszer-szállítmányt a helyszínre juttató egyházi segélyszervezetet kísért el Bákóba.

Miközben a Csángóföld felé autózunk, egy erdélyi mérnök ismerősöm szavai jutnak eszembe, aki a hónapokkal ezelőtti, tavaszi bánsági árvízzel kapcsolatban ezt mondta: "Egy még a Monarchia korában épült gát szakadt át. Ennek nyomán létrejött a bánsági tenger, amelynek felszámolása a mai napig nem fejeződött be." A román hivatalos szervek akkor szigorú vizsgálatokat és elszámoltatást ígértek, de alig telt el pár hónap, és újra ismétlődött a múlt. Hidak, vasútvonalak, gátak, települések estek az árvíz áldozatául, most Bákó megyében. A négyzetméterenként kétszáz liternyinél is több eső percek alatt zúdult le a kopár havasokról, magával görgetve a talajt is, valóságos sárlavinává változtatva a vidéket, és akadály nélkül örvénylett bele a Tatros medrébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!