hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyen vége a pánikpolitizálásnak!
A hangulatkeltés helyett reménységre és higgadtságra van szükség

2019. 12. 18.
A tradicionális baloldali politikából való kiábrándulás Trump megválasztásakor nőtt politikaformáló tényezővé. Pont a munkás- réteghez tartozók fordultak el nagy számban korábbi megváltóiktól. Most egy újabb országban döntött úgy a többség, hogy elég az erőszakos kisebbség zajongásából.

Boris Johnsonék annak ellenére kaptak abszolút többséget, hogy az ellenzék és a celebvilág telerettegte a sajtót arról, mi minden borzalom jön majd a Brexittel. Ahogy korábban Trump esetében is. Miközben a Time magazin úgy gondolja, épületes az év emberének egy olyan kislányt választani, akit nem csupán kihasznál mindenki, aki hozzáférkőzik, de egyúttal irreális pánikhangulattal tölti meg a közvéleményt. A többség viszont nem vevő a pánikkeltésre – félelemmel ugyanis nem lehet politizálni. Vádaskodással és ujjal mutogatással pedig főleg nem lehet változásokat elérni.

A racionális választópolgár olyan vezetőpotentátot keres, aki valamiféleképpen késznek és képesnek mutatkozik arra, hogy az aktuális problémákat megoldja. Például a brit EU-tagság kérdését. A kommunista és rasszista Corbynból már eddig is sok volt; Jo Swinsont pedig senki nem vette komolyan. Boris Johnson zseniálisan nyegle kampányvideója, higgadt és pozitív országturnéja egész egyszerűen azt sugallta: Nyugalom. Hadd hajtsuk végre, amit végre kell hajtani.

És mit hajtanának végre? Amit a brit választópolgárok többsége már korábban is népszavazás formájában megszavazott, most pedig parlamenti választások formájában újra kifejezésre juttatott. Az „Essünk túl rajta!”, úgy tűnik, még a Brexit-ellenes tábor egy részét is meggyőzte. És mi jöhet ezután? Világvége? Az amerikai demokrata szavazók félelmetesen nagy hányada tanúsította a mentális összeomlás kisebb-nagyobb mértékét Donald Trump megválasztása után, mégsem jött el az apokalipszis. Amerikából nem lett náci rémuralom, és a rabszolgaságot sem vezették be újra; ahogy Boris Britanniája sem lesz olyan szörnyű, mint ahogy a celeblufik sípolják. A gazdasági rémálom pedig, amit szintén előrevetítenek… hát nem érdekes, hogy ahány szakember, annyifélét mondanak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!