Kereső toggle

Rossz társaság

Hogyan bánnak a keresztényekkel új szövetségeseink?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nagyhatalmak szorítójában semmi meglepő nincsen Orbán Viktor szövetségeskeresésében. De a Türk Tanácsban való szerepvállalásunk már igencsak meghökkentő, hisz új „barátaink” olyan ideológiai kísértetekkel tangóznak, mint a kommunizmus és az iszlám. Egyik sem egyeztethető össze a kormány „keresztény nacionalizmusával”.

 

Miközben a világ jogos felháborodásában Erdogan veszedelmes szíriai beavatkozása miatt zúg, Orbán az azeri Bakuba tett látogatása során megfigyelőként részt vett az úgynevezett Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának ülésén – ami nemzetközi szerepünket tekintve igencsak komoly kérdéseket vet föl.

Mi történt Bakuban?

A türk nyelvű államokkal való együttműködés nem derült égből villámcsapásként jött; a Tanácsnak két éve megfigyelő tagjai vagyunk (tavaly a kirgizisztáni Cholpon

Atában is jelen volt Orbán a Tanács konferenciáján), illetve immáron öt éve vagyunk a Tanács parlamenti gyűlésének tagjai, és a Nemzetközi Türk Akadémiában is megfigyelő tagok vagyunk. Pár hónapja a Tanács első képviseletét nyithatta meg Budapesten. A Türk Tanács rendes tagjai: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán.

Idei beszédében a magyar miniszterelnök az Európai Unióval való kapcsolatot ajánlotta föl a Tanács tagjainak, s egyúttal tartós reprezentációt számukra Európán belül. Úgy tűnik, ezt kínáljuk egy széleskörű piacért cserébe. Mivel a hazai GDP 85 százalékát az export adja, ez a kormányzat számára prioritás. Ennek érdekében Orbán alatt megduplázódott a Tanács tagállamaival folytatott kereskedelem, ami a miniszterelnök szerint 4 milliárd dollárra ugrott.

Az állami tulajdonban lévő hitelintézet, az Eximbank már létre is hozott több hitelvonalat az egyes tagállamok közötti kereskedelmet segítendő. Mi a kazahoktól elsősorban kőolajat, a törököktől ruhaneműt és vastermékeket veszünk, Magyarország pedig gyógyszert, műanyagot, feldolgozóipari termékeket és járműveket exportál számukra.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: