Kereső toggle

Salvini áttörés előtt?

Összeomlott a római koalíció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Salvini olasz belügyminiszter a választókhoz fordult, miután pártja, a Liga felmondta az Öt Csillag Mozgalommal 14 hónapja kötött koalíciót. Jelen állás szerint Salvininek jó esélye lenne megszerezni a kormányfői tisztséget, ha az államfő valóban feloszlatja a törvényhozást, és választást ír ki – illetve nem lesz baloldali összefogás.

Mindössze három hónapig tartott, amíg az olasz kormánykoalíció, amelyben komolyan átrendeződtek az erőviszonyok a májusi EP-választás után. Belerokkant a baloldali Öt Csillag meggyengülésébe, és a jobboldali Liga megerősödésébe.

Kevesebb Rackete, több Fallaci

Pedig a múlt hétfőn úgy tűnt, a koalíció egy fontos akadályt vesz sikerrel. Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását: az új törvények az olaszországi partokhoz érkező, migránsokkal teli civilhajók kitiltását is lehetővé teszik. Az intézkedéscsomagról szóló szavazáson 238 szenátorból 160 voksolt igennel, 57 nemmel, 21 tartózkodott.

A Liga értelemszerűen támogatta a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselői közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, így fejezve ki tiltakozásukat a migrációs intézkedésekkel szemben, míg az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) nemmel szavazott. A szintén ellenzéki jobbközép Forza Italia (FI) jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott, a radikális jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott.

A szavazás előtt Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy mostantól Olaszországban kevesebb Carola Racketét, és több Oriana Fallacit akarnak, összehasonlítva az olaszországi partoknál a hatósági tiltás ellenére június 26-án kikötő Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát a „muzulmán hódítást” ellenző elhunyt olasz írónővel.

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok „szuperhatalmat” adnak a belügyminiszter Matteo Salvininek, aki teljesen hatáskörébe vonja az olaszországi tengereken áthaladó migránshajók feletti ellenőrzést. Salvini kedden nyilvánosságra hozta a Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek írt levelét, amelyben a római kormány és egész Olaszország sikerének nevezte a migrációs-biztonsági törvénycsomagot.

Szerda: minden borul

Egyetlen nappal ezután azonban minden borult, látszólag egy jelentéktelen ügy miatt. Az olasz szenátus szerdán elutasította az M5S által benyújtott indítványt, amely leállította volna a Torino–Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését. A Liga több ellenzéki párttal együtt az M5S indítványa ellen szavazott, majd a Liga támogatásával a testület 180-109 arányban jóváhagyta a nagysebességű vasútvonal (TAV) melletti állásfoglalásra irányuló indítványt, amelyet az ellenzéki, balközép Demokrata Párt nyújtott be.

A konfliktus amiatt tört ki, hogy a tervezett vasútvonalban szerepel egy 58 kilométeres alagút kiépítése az Alpokon keresztül. Az M5S szerint ez ártana a környezetnek. A Liga szerint azonban a beruházás munkahelyeket teremtene, és elősegítené a növekedést, az áruszállítás közútról vasútra való átterelése pedig kifejezetten környezetbarát megoldás.

Conte miniszterelnök egyébként a projekt támogatói közé tartozott, mondván: drágább lenne leállítani a projektet, mint befejezni.

Frontátvonulás

Azt, hogy valami alapvetően megváltozott a koalícióban, már hónapok óta lehetett tudni. A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága mostanra meghaladja a 36 százalékot) gyakorlatilag átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, mintegy 17 százalékra csökkent (a hatalom átvételét mutatja a migrációs csomag elfogadása is).

Csütörtökön Conte, Di Maio és Salvini a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt. A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta: azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója, ezért „gyorsan vissza kellene adni a választás lehetőségét a szavazóknak”.

A Corriere della Sera című napilap szerint Salvini azt szerette volna, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellett volna oszlatni, amire nem került sor – Conte miniszterelnököt 20-án hallgatja meg a törvényhozás, a parlament feloszlatásáról, és új választások kiírásáról csak ez után dönt Sergio Mattarella államfő.

Salvini óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat. „Remélem, senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással, és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne” – hangoztatta a Liga vezetője. Egyben aggasztónak tartaná, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom esetleg a Ligát megkerülve összeállna az ellenzéki balközép Demokrata Párttal. Salvini egyben sürgette a képviselőket, hogy térjenek vissza a parlamentbe nyári szabadságukról. „Nincs kivetnivaló abban, hogy munkára bírjuk a képviselőket augusztus közepén. Fel kell tápászkodniuk a v***gukról dolgozni” – mondta.

Az Öt Csillag nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal az előrehozott választás elodázása érdekében, ugyanakkor a voksolás időpontját Sergio Mattarella államfőnek kell kitűznie – közölte Luigi Di Maio, az M5S vezetője Facebook-oldalán hétfőn. „Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak az árát, hogy hátba szúrta Olaszországot” – írta Di Maio.

Olvasson tovább: