Kereső toggle

Kísérlet egy nemzet eltörlésére

Elmaradt a szembenézés Japán rémtetteivel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre feszültebb a japán–dél-koreai viszony a japán gyarmattartás idején kényszermunkára hajtott koreaiak ügye miatt: a két ország nem rendezte még véres múltját, és ez az elmúlt hetekben igen elkeseredett vitát robbantott ki a felek között.

 

Még februárban történt, hogy a dél-koreai legfelsőbb bíróság arra kötelezett két japán céget, hogy fizessen kártérítést azoknak a koreaiaknak, akiket a koreai japán gyarmati uralom idején, vagyis 1910 és 1945 között kényszermunkára hajtottak.

A bírósági döntés komoly diplomáciai vihart kavart a múlt terhei miatt egyébként is ellentmondásos koreai–japán viszonyban. Tokió szerint ugyanis nincs miről beszélni, a kártérítés ügyét a két ország már rendezte 1965-ös szerződésükben. Ez volt az a megállapodás, amellyel Szöul és

Tokió felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Július közepén tovább mérgesedett a helyzet. De mi is az alapja a konfliktusnak?

Nincs szembenézés, csak fenyegetőzés

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: