hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mibe bukott bele a Ciprasz-kormány?
Berlini diktátumok és Görögország kivéreztetése

2019. 07. 11.
A Sziriza választási vereségével és Alexisz Ciprasz görög kormányfő távozásával fontos kísérlet zárult le Európában. Ennek lényege az volt: lehet-e „populista” politikusként egy „bukott állam” élén eredményesen politizálni úgy, hogy kormányra kerülve a szóban forgó „populista” párt vagy politikus egyszerre keresi saját választói és a „nemzetközi piacok” kegyeit.

 

A lexisz Ciprasz erre tett kísérletet, és négy év után pártjával ellenzékbe szorult. A német és francia bankok érdekeit szolgáló uniós döntéshozók ünnepelhetnek – a görög államot tönkretevő szocialista-konzervatív váltógazdaság egyik pártja, a jobbközép Új Demokrácia visszatért a hatalomba, élén a pártot családi vállalkozásként működtető Micotákisz-klán új generációjának képviselőjével, Kiriákosz Micotákisszal.

De mit üzen Ciprasz bukása Európa kormányainak, különösen azoknak a „populista” politikusoknak, akiknek saját választóik elvárásai fontosabbak, mint a német–francia érdekeket képviselő brüsszeli adminisztráció diktátumai? Azt, hogy vannak helyzetek, amikor a választói elvárások és a brüsszeli (valójában berlini) diktátumok között választani kell, nem lehet nekik egyszerre megfelelni. És ha a „populista” kormányok elkezdenek Berlin (azaz a német ipari és pénztőke) szája íze szerint politizálni, jó esetben választási vereséggel, rosszabb esetben megsemmisüléssel kell otthon szembenézniük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!