Kereső toggle

Kettőn áll a vásár

Merkel európai bizottsága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az EU-intézmények vezető pozícióiról tartó huzavonáknak lassan vége; a Tanács ugyanis zárt ajtós susmusok sora után jelölte a Bizottsági elnök pozíciójára Merkel egyik miniszter asszonyát. A tragikomikus folyamatban még nem dőlt el, ki győzött tulajdonképpen.

 

Hosszas, intrikákkal és árulásokkal terhelt kavarás után úgy tűnik, Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke. Bár a német sajtó egy része Angela Merkel megalázó vereségéről ír, a Bizottság új elnöke már csak akkor állhatna közelebb a német kancellárhoz, ha maga Merkel lenne az illető. Kérdés azonban, hogy Merkel machiavellista machinációinak eredményén túl tükröz-e bármit az Unió leendő vezérkarának összetétele. Nem lehetünk derűlátóak.

Brüsszeli tragikomédia

 

Képzeljük el a következő helyzetet: Steve Bannon, Trump elnök egykori tanácsadója arra adja a fejét, hogy egy abszurd tragikomédiát ír az Európai Unió szövevényes, antidemokratikus huzavonákkal terhelt működéséről. Odáig talán eljutott volna, hogy az Unió legerősebb államainak állam- és kormányfői a legnagyobb titokban, egy japán szállodai szivarszobában fúrják meg az európai parlamenti választáson győztes jobbközép formáció jelöltjét, hogy a választást elveszítő balközép alakulat Spitzenkandidatjának próbálják meg átjátszani az Unió vezető szervének irányítói posztját. De arra már valószínűleg Bannon sem gondolt volna, hogy az így létrejött különalkut sikerrel buktatja meg

• a néppárti tagságából felfüggesztett magyar kormánypártot vezető Orbán Viktor;

• a brit szövetségeseitől minden bizonnyal néhány hónapon belül elbúcsúzó lengyel kormánypárt;

• a liberális pártcsaládhoz tartozó cseh miniszterelnök;

• és a szintén néppárti, a melegházasságról és az abortuszról azonban nagyon is liberálisan gondolkodó ír miniszterelnök

fura alkalmi koalíciója. Nem, Steve Bannon fantáziája nem lett volna elég ennek az abszurd kavalkádnak a színre viteléhez. Nincs az az euroszkeptikus fantasy, amely ezt az őrületet előre tudta volna jelezni. Az pedig, hogy végül a 2005 óta az összes Merkel-kabinetet változatos pozíciókban (családügyi, majd szociális és munkaügyi,végül honvédelmi miniszterként) szolgáló Ursula von der Leyen kerül a Bizottság élére, akinek jelölése korábban szóba sem került – nemhogy az európai választók nem szavazhattak róla –, az a legsötétebb euroszkeptikus rémálmokat is túlszárnyalja.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: