hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy elmaradt légicsapás háttere
Trump, a héják és a galambok

2019. 06. 27.
Kevés híja volt, hogy múlt pénteken a világ egy amerikai–iráni háborúra ébredt – és nem kétséges, hogy mindkét érintett országban sokan örültek volna, ha Donald Trump elnök végül úgy dönt, hogy az amerikai drón lelövésének megtorlásaképp elrendeli három iráni célpont bombázását.

 

Trump elnök Twitteren tudatta, hogy a bombázás előtt még megkérdezte, mennyi halálos áldozattal járna az akció, mire azt a választ kapta, hogy 150 ember életét oltaná ki a légicsapás. Így 10 perccel a zöld lámpa kigyulladása előtt visszahívta az egységeket.

Washington és Teherán egyébként is feszült viszonya akkor éleződött ki a végsőkig, amikor az iráni légvédelem csütörtökön lelőtt egy amerikai drónt – amerikai álláspont szerint nemzetközi vizek fölött, iráni és orosz vélemény szerint iráni légtérben. Azt megelőzően pedig két tankerhajót ért támadás az Ománi-öbölben. Több térségbeli arab ország, így Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, valamint egyes nyugati országok, köztük az Egyesült Államok is Teheránt tette felelőssé ezekért a támadásokért, csakúgy, mint ahogy a hetekkel korábbi, emírségekbeli hajókat ért támadásokért is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!