Kereső toggle

Irán Európa bajaiért is felelős!

Interjú Dore Golddal, volt izraeli ENSZ-nagykövettel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A ’79-es forradalom óta a Nyugat igen kemény árat fizetett az iráni mullahok uszításának, felforgató tevékenységének és terrorizmust támogató lépéseinek következtében. Trump keményen igyekszik ellenállni a hegemón perzsa törekvéseknek. Ennek kapcsán a Hetek interjút készített Dore Golddal, volt izraeli ENSZ-nagykövettel.


10 éve jelent meg Iránnal kapcsolatos könyve. Veszélyesebb erő lett azóta a perzsa állam?

Irán nem csupán a Közel-Keleten, hanem azon túl is igen veszélyes erőként tör föl; befolyásolja Európát és más régiókat is. Sajnos azonban Irán világméretű hatását sokan nem látják át. Európában ugye sokan aggódnak a nagymértékű közel-keleti bevándorlástól; no már most, ennek egyik fő okozója is Irán, mivel egyszer csak úgy döntött, hogy átveszi az uralmat Szíriában és azt virtuális provinciájává teszi. Nem véletlen, hogy most már Irán 35. régiójának hívják sokan. Nem csupán hadi állásokat hozott létre ott, hanem az ország demográfiai összetételét is manipulálja. A szír lakosság 60 százaléka szunnita muszlim volt korábban (a maradékot drúzok, alaviták stb.), Irán viszont azon dolgozik, hogy minél inkább síita társadalom alakuljon ki.

Miként tudja ezt a teheráni vezetés elérni?

Elsősorban a Forradalmi Gárda (amit még diplomataként sem tudok szebb jelzővel illetni, mint terrorszervezet) egyik alegységét, a Quds haderőt alkalmazzák erre, ami fegyveres egységeket állított Szíriában. Ezen egységek iraki, afgán és pakisztáni síitákból állnak, és nem ritkán családostól érkeztek. A csatározások miatt a szunni lakosság jelentős része Európa felé fordult.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: