Kereső toggle

Elnököt játszott, elnök lett

Óriási problémákat örököl az újonc ukrán államfő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Valóságos protestszavazás lett az ukrán elnökválasztásból. A be nem tartott ígéreteket megelégelve a nép most volodimir zelenszkijt ültette a hatalomba, egy humoristát, aki korábban pont elnököt játszott egy TV-műsorban.

Az „ifjú titán” az 1991-es függetlensége óta Ukrajnát uraló politikai elit berkein kívülről érkezett, és hatalmas győzelme igazán meghökkentő jelenség nemzetközi porondon is. Bár Amerikában volt már példa, hogy államférfiak korábban a szórakoztatóiparban keresték kenyerüket (pl. Ronald Reagan és részben Donald Trump is), Európában ez nem szokványos. A helyzetet még pikánsabbá teszi, hogy Volodimir Zelenszkij három évadon át egy olyan népszerű ukrán televíziós műsorban szerepelt (A nép szolgája), amelynek ő maga játszotta a tanár foglalkozású főszereplőjét, aki a semmiből kerül az elnöki székbe. A sorozat utolsó epizódját idén márciusban sugározták; pár napra rá az internetes kommentek özönétől felbuzdulva a színész a való életben is hasonló utat járt be.

Míg ma az ukrán szavazók többsége még a 41 éves Zelenszkij győzelmi mámorán osztozik, hamarosan muszáj lesz szembenézni a kiábrándító realitással. Ukrajna nemcsak Európa egyik legszegényebb országa, de egyúttal állandó viszályban áll Oroszországgal is. Az ország öt évvel ezelőtt a megbuktatott Janukovics-kormányzat és a Kreml agresszív beavatkozása nyomán még politikai, katonai és gazdasági összeomlás szélén állt. A most leköszönő Petro Porosenko minden komoly reformtörekvése ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az elmúlt években, hisz Ukrajna továbbra is távol áll az EU-tagságtól, és a korrupció burjánzását sem sikerült megfékezni. Sokak szerint erre Zelenszkij sem lesz képes. Az örökség, amibe lép, mindenesetre csöppet sem egyszerű.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: