Kereső toggle

Izrael legbefolyásosabb embere

Mandelblit lehet Netanjahu megbuktatója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ugyan senkit sem ért váratlanul, hogy az izraeli legfőbb ügyész bejelentette vádemelési szándékát az izraeli miniszterelnökkel szemben, ám ezzel végső esetben éppen annak a személynek a karrierjének tehet keresztbe, aki az övét felfuttatta.                   

Az izraeli rendőrség politikailag kényes ügyekkel foglalkozó különleges osztálya 2015 óta négy ügyben indított nyomozást Benjamin Netanjahu ellen. A legsúlyosabbat közvetlen bizonyíték híján ejtették. A maradék három eljárás ajándékok elfogadására, valamint kedvező média megjelenésért cserébe ígért állítólagos lobbizásra vonatkozik – ezek bíróságra vitelét kezdeményezte most Aviháj Mandelblit izraeli főügyész. (A felmerült vádakkal a korábban részletesen is foglalkoztunk: Két tűz között, Hetek, 2018. 02.16.)

A legfőbb ügyész azzal indokolta döntése időzítését, hogy a vizsgálat menetrendje ismert volt, amikor a most negyedik ciklusáért induló miniszterelnök előrehozta az eredetileg novemberre tervezett választásokat.

Mandelblit közlése még nem számít hivatalos vádemelésnek – erre akkor kerül sor, ha a választások után kezdődő simua, azaz ügyészi meghallgatás során a védelemnek nem sikerül meggyőznie, hogy jelenlegi szándékával ellentétben lezárja az ügyeket.

Személyes szempontból nem létezett Mandelblit számára jó döntés. Netanjahu támogatóitól arra a kritikára számíthatott – amit meg is kapott –, hogy behódolt a baloldal és a liberális média nyomásának. A másik tábor pedig, ha vár a választásokig, azt vethette volna a szemére, hogy részrehajló a volt főnökével és jótevőjével szemben. Mandelblit ugyanis Netanjahunak köszönheti jelenlegi állását.

Netanjahu felfedezettje

Mandelblitre azóta fokozott figyelem irányul, hogy tavaly februárban a rendőrség bejelentette, hogy javasolja a Netanjahu elleni vádemelést. Ekkor ugyanis a főügyész abba a pozícióba került, hogy akár egy személyben döntően hozzájáruljon a Netanjahu-éra lezárásához. A Jerusalem Post 2018 szeptemberében úgy fogalmazott, a legfőbb ügyész „tartja kezében Izrael jövőjét”, majd egyúttal a tavalyi év legbefolyásosabb izraeli közszereplőjévé választotta.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: