Kereső toggle

A Weber-ultimátum és az Európai Néppárt vége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber úgynevezett kemény hangú ultimátumot intézett a Fideszhez – stílusosan a Bild című napilapon keresztül. Ebben azt vázolta, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie a Fidesznek ahhoz, hogy a Néppárt tagja maradhasson.

Az első feltétel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második, hogy Orbán kérjen bocsánatot (!) az EPP tagpártjaitól. A harmadik pedig, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. Weber szerint még ebben a hónapban (!) el kell dőlnie, hogy Orbán Viktor és a Fidesz teljesíti-e a Néppárt feltételeit.

A vörös vonal

Weber ultimátuma – bármi is a látszat –sokkal inkább a Néppártról szól, mint a Fideszről. Arról, hogy Európa legnagyobb pártcsaládja számára mi az úgynevezett vörös vonal. Mi az, amit egyetlen tagpártja sem léphet át. Milyen alapvető dolgok azok, amelyekben a Néppárt nem, nem és megintcsak nem ismer kompromisszumot.

De vajon mi ez a pont? Alkotmányossági vagy emberi jogi kérdések? A választási rendszer tisztasága valamely uniós tagállamban?

Nos, nem.

Az Európai Néppárt nem a fentieken borult ki, nem a magyar bírósági rendszer átalakítása, a választási rendszer, az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkítása miatt aggódik. Európa legnagyobb pártcsaládjának a tragikusan teljesítő, a nyilvánosság előtt rendszeresen egészen furcsán viselkedő Jean-Claude Junckerrel szembeni magyar kormányzati bírálattal van baja, és azt szeretné elérni, hogy a Soros György által alapított budapesti egyetem továbbra is adhasson amerikai diplomát diákjainak. A harmadik pont, a Juncker-plakátokért történő bocsánatkérés követelése annyira óvodás, hogy szóra sem érdemes.

Manfred Weber ultimátuma az Európai Néppárt súlyos válságának lenyomata. Európa legnagyobb pártcsaládja hisztiző óvodásként viselkedik, és láthatóan nem tud mit kezdeni egy olyan válsággal, amelynek kitörését (az EPP vezetőin kívül) gyakorlatilag mindenki előre látta.

Orbán és Macron szorításában

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: