hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy lépés Jeruzsálem felé
A V4 csúcs elmaradt, de Magyarország nyert

2019. 02. 21.
Magyarország diplomáciai rangú külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben. Az eredetileg V4–Izrael-csúcs-Találkozónak indult esemény a sajnálatos izraeli–lengyel- vita miatt kétoldalú találkozók sorozatává vált, ám magyar szempontból jelentős eredménnyel zárult.

Majdnem diplomáciai katasztrófa lett abból, hogy február 17-én, egy nappal a V4-ek jeruzsálemi csúcstalálkozója előtt kinevezett izraeli külügyminiszter, Jiszráel Katz – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt – kijelentette, hogy „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust, és senki nem mondhatja meg nekünk azt, hogyan emlékezzünk a halottainkra”. Katz hozzátette: „Holokauszt-túlélők fia vagyok, és egy holokauszt-túlélőkből álló közösségben születtem és nőttem fel (…)  A holokauszt emléke egy olyan dolog, ami nem lehet komp­romisszum számunkra (…) és mi nem fogjuk elfelejteni vagy megbocsátani.”

A miniszter mindezt a 13-as csatornának adott interjúban mondta el. (Ez az újonnan indult izraeli televíziós csatorna szivárogtatta ki januárban az amerikai béketerv állítólagos pontjait.) Katz azonban nem állt meg itt. Másnap reggel, a csúcstalálkozó tervezett megkezdése előtt néhány órával az Izrael Rádiónak azt nyilatkozta, hogy „a lengyelek részt vettek a zsidók elpusztításában a holokauszt idején. Lengyelország lett a zsidó nép legnagyobb temetője.”

Mindez már a lengyeleknek is sok volt: bejelentették, hogy semmilyen formában nem vesznek részt a csúcstalálkozón. A lengyel–izraeli-vita leg­újabb fordulója azonban nem Katz külügyminiszter drasztikus – a len­gyelek szerint rasszista – kijelentésével kezdődött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!