hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Építkezünk, bármit mond a világ
Interjú Josszi Dagannal, a Szamariai Regionális Tanács elnökével

2019. 01. 18.
Josszi Dagan, a szamariai (a nemzetközi sajtóban: „ciszjordániai”, sőt „megszállt”) terület kormányzója néhány éve regionális együttműködési megállapodást kötött Hévízzel, így Magyar­ország immár hivatalosan is kötődik a bibliai föld egyik legfontosabb térségéhez. Beszélgetőtársunk véleményére nemcsak itthon, Washingtonban is odafigyelnek.

 

Decemberben az Airbnb amerikai turisztikai óriáscég képviselői Izraelben jártak, miután nagy vihart kavart a döntésük, hogy törlik a nemzetközi szálláskínálatukból a ciszjordániai partnereket. Ön is találkozott velük, sőt egy szamariai túrára is elvitte az amerikaiakat. Utána az Airbnb kiadott egy nyilatkozatot, hogy határozottan elítélik az Izrael elleni bojkottmozgalmat. Ez nagy sikernek tűnik, mert a nemzetközi óriáscégek ritkán változtatják meg az álláspontjukat tiltakozás hatására, és ha igen, akkor is inkább Izrael szempontjából negatív irányba, részben azért, mert attól tartanak, hogy akkor ők kerülhetnek bojkott alá, mint láthattuk a Scarlett Johansson által reklámozott SodaStream esetében. Mit sikerült elérni?

– Annyit mindenképpen, hogy az Airbnb felfüggesztette azt a rendelkezését, hogy a „nyugati parti” – vagyis a Júdeában és Szamariában lévő – településeket kizárja az ajánlatai közül. A cég képviselője a kormány, valamint az érintett települések vezetőivel való találkozók után azt mondta, hogy „a helyszínen sokkal jobban értik ennek a kérdésnek a súlyát”, teljes mértékben elítélik az Izrael elleni bojkottot, és fejleszteni kívánják tevékenységüket Izrael egész területén. Reméljük, hogy ez a pozitív hozzáállás azt követően is megmarad, hogy visszautaztak az Egyesült Államokba. Mindenesetre figyelemmel kísérjük a fejleményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!