Kereső toggle

Bibi újabb csatája

Előrehozott választások Izraelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Áprilisban az urnákhoz járulnak az izraeliek, miután a miniszterelnök koalíciós kormánya határozatképtelenné vált. Netanjahu nagy eséllyel pályázik az ötödik ciklusára, bár ellenfelei ezúttal is azt remélik, hogy ez lehet neki az utolsó.

 

Kevés merészebb dolog van hetilapban dolgozó újságíróként, mint összefoglaló cikket írni az előrehozott választásra készülő izraeli belpolitikáról. A zsidó államban ugyanis túlzás nélkül óránként változik az aktuális politikai paletta. A nagy kavarodásban talán csak egy dolog állandó, az pedig az évek óta zseniálisan lavírozó Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személye. Tény ugyanakkor, hogy Netanjahu minden eddiginél nehezebb helyzetből várja a megmérettetést – ellenfelei viszont gondoskodtak róla, hogy ennek ellenére ő legyen a választás esélyese.

Egy dolog biztos: a kiszámíthatatlanság

Pár hónapja volt szerencsém egy speciális Knesszet-körbevezetésen részt vennem Jeruzsálemben. Az egyik leginkább megdöbbentő jelenség az izraeli parlament egészen sajátos működése, amihez képest a hazai Országgyűlésben történt év végi performansz szürke hétköznapi eseménynek tűnik csupán. Az ülésteremben a képviselők jelentős része szinte sosem ült a helyén, egyesek hangosan vitatkoztak telefonon, mások a leghátsó sorokba húzódva laptopoztak, míg néhányan egészen mély sugdolózós beszélgetést is látni lehetett a karzatról. Mindez éppen egy képviselői felszólalás kellős közepén. A rétor helyenként a hangerejével kívánta a százfelé figyelő nagyérdemű tudatalattijába juttatni értékes gondolatait, több-kevesebb sikerrel. Az egyetlen esélye a valódi párbeszédre és interakcióra az, ha üvöltve megnevez a teremben valakit, aki ilyenkor felkapja a fejét az előtte fekvő papírkupacból és valamit morogva visszaüvölt, majd folytatja tevékenységét.

Hát körülbelül így néz ki a Knesszeten kívüli pártpolitizálás is, ahol szinte senki sem tudja, mit hoz a holnap. A minap szembesültem egy ábrával is, ami az éppen aktuális helyzetet próbálta leképezni – ám annak ágasbogas kapcsolatokat ábrázoló nyilain nehezebb kiigazodni, mint a kínai ABC-n. Mindenesetre nem hagyjuk kétségek között az olvasót, megpróbáljuk egy rövid gyorstalpalóval képbe hozni az érdeklődőket.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: