Kereső toggle

A német hazugsággyáros

A Spiegel-botrány utóélete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Claas Relotius a legrangosabb német magazin, a Der Spiegel sztárújságírója volt egészen tavaly decemberig, amikor kiderült – több írása egyszerű kitaláció volt csupán.

A mainstream média szekrényéből újabb csontváz borult ki, de a sajtóba vetett bizalom még mindig nem roppant meg teljesen.

Az álhírek és hírhamisítások korában az ember azt gondolná, hogy a fiatal német újságíróéhoz hasonló botrányok alapjaiban ingatják meg az olvasók főáramú médiumokba vetett bizalmát. Egyelőre csak remélni tudjuk, hogy a tavaly év végén kirobbant ügynek nagyobb hatása lesz, mint ami jelenleg látszik.

Mesterien felépített hazugsággyár

A 33 éves feltörekvő újságírónak a Der Spiegelen túl jelentek meg írásai más jobbára baloldali-liberális hangvételű újságokban is. Szinte minden elérhető újságíródíjat begyűjtött, köztük a CNN „Az Év Német Újságírója” elismerését is. Sőt, Relotius előadásokat is tartott középiskolás fiatalok előtt, hogy arra buzdítsa őket, hogy valósítsák meg az álmaikat, nem lehetetlen bekerülni a „nagy öregek” közé még az olyan szakmákban sem, mint az újságírás.

Decemberben aztán kiderült, hogy a szenzációs interjúk mögött nem minden esetben van valós tartalom, és ha van is, az kimerül annyiban, hogy az említett helység neve, és a térség éghajlata megfelel a valóságnak, a többi információ jobbára az újságíró képzeletének szüleménye.

A lebukást az okozta, hogy Relotius közösen jegyzett egy cikket egy Jose Moreno nevű kollégájával egy olyan kezdeményezésről a mexikói határnál, amelyet a helyiek indítottak a határvédelem ellátására. Morenónak nem állt össze teljesen, hogy társszerzője honnan szerzi az információit, illetve hogy a prominens médiaszemélyiség, akire hivatkozik, vajon miért nem akar képpel megjelenni az újságban, amikor a New York Timesban már lehozták a képét. Moreno kutatásba kezdett, amely során gyorsan kiderült, hogy a cikkben idézett források, akikkel állítólag interjút készített, vagy nem léteznek, vagy sosem hallottak még Claas Relotiusról.

Az eset nyomán azonnal kiborultak a csontvázak a szekrényből, és a felszín megkapargatása után világossá vált, hogy Relotius képes akár teljes életpályákat felépíteni Facebook profilok és a közösségi média segítségével, amelyet aztán – a Der Spiegel általános ideológiai beállítottságának megfelelően – baloldali vélemények alátámasztására használt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: