Kereső toggle

Vesztes győztesek és győztes vesztesek

Gyengül a Trudeau-mánia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rendkívül szoros versenyt követően Justin Trudeau Liberális pártja nyerte a kanadai választásokat. Azonban kénytelen lesz kisebbségben kormányozni, miután 20-szal kevesebb parlamenti helyet tudhat magáénak.

A választási győzelmét ünneplő beszédében Trudeau kijelentette: „Ma este a kanadaiak elutasították a megosztottságot. Elutasították a megszorításokat, és egy haladó program, illetve a klímaváltozás elleni határozott fellépés mellett tették le a voksukat.”

Andrew Scheer vezetésével a Kanadai Konzervatív Párt az országosan leadott összes szavazat alapján a legtöbb voksot, azaz 34,4 százalékot szerezett meg. Azonban a kanadai választási rendszer sajátosságai miatt ez csak 121 mandátumra volt elég, így ők csak a második legnagyobb parlamenti erő lettek az ottawai törvényhozásban. A Trudeau vezette Liberális Párt csak a voksok 33,1 százalékát szerezte meg, azonban ez mégis 157 mandátumot jelentett a számára, ez viszont így is 13-al kevesebb a többséget biztosító 170-hez képest.

A „győztes mindent visz” elve alapján, így nem a konzervatívok alakíthatnak kormányt. Scheer, aki csalódottságának adott hangot a vereség miatt, a választások estéjén megtartott kampánygyűlésén kijelentette, hogy viszont a pártja által gyűjtött szavazatok száma figyelmeztetést jelent Trudeau kormánya számára.

A legnagyobb nehézséget Trudeau számára várhatóan a kisebbségi kormányzás fogja jelenteni. A legtöbb kispárt elsősorban a liberálisoktól vitt el szavazatokat. Ilyen volt például a Jagmeet Singh, szikh politikus által vezetett Új Demokrata Párt (NDP). Az NDP progresszívabb liberális vonalat képvisel, és 24 parlamenti mandátummal ők lesznek feltételezhetően a királycsinálók. Trudeau két legfontosabb programja a klímaváltozással szembeni küzdelem és az egészségügy finanszírozása, amelyekhez az NDP támogatására lesz szüksége, és lehetséges, hogy meg is kapja, hiszen ezen ügyek jelentették az NDP programjának sarkalatos pontjait is. Így már csak az a kérdés, hogy Trudeau programja elég progresszív-e ezen a téren, hogy a két párt megegyezzen.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: