Kereső toggle

Üzletelés és kémkedés

Kína Izraelben kutakodik amerikai titkok után

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amerika és Kína versengése a világ vezetője pozícióért a Közel-Keletet, így Izraelt sem hagyta érintetlenül. Peking minden módszert bevetve, akár kémkedéssel is próbál előnyhöz jutni.

Amikor 2017-ben Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy vámot vet ki kínai termékekre, mindenki az inkompetens vezetést hibáztatta, és új válsággal fenyegettek. Azonban, ahogy múlt az idő, a nyugati társadalom elkezdett feleszmélni, hogy nem minden arany, ami fénylik a távol-keleti országgal kapcsolatban. A fordulópontot az 5G hálózat megépítéséhez kötődő Huawei-botrány okozta, amikor megtiltották a cég technológiájának felhasználását az infrastruktúra kiépítéséhez, annak ellenére, hogy piacvezető a kínai vállalat. A hivatalos indokot meg sem próbálták cifrázni: egyértelműen kijelentették, hogy Kína kémkedésre használná ezeket az eszközöket.

A Nyugat szemében Kína már nem csak egy üzleti partner: riválissá vált, aki veszélyezteti Amerika globális pozícióját. Ezzel egy időben elkezdték rázárni az ajtókat Pekingre és a pénzére. A Szilícium-völgy – ahol a legújabb csúcstechnológiákat fejlesztik – is így tett. Kínának új piac után kellett néznie, ahol nincsenek nagyhatalmi törekvései előtt akadályok elhelyezve. Olyan helyen, ahol szintén sok startup születik, magas szintű technikai fejlettséggel rendelkeznek, és nyitottak a kínai pénzre…

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: