Kereső toggle

Netanjahu telitalálata

Rakétatűz alatt formálódik a koalíció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A terrorszervezetek vezetőinek, a parancsnokoknak és a terroristáiknak tudniuk kell azt, hogy mind ott vannak a radarokon, és bármikor, bárhol lesújthatunk rájuk” – mondta Benjamin Netanjahu azt követően, hogy az izraeli hadsereg Gázában likvidálta az Iszlám Dzsihád Al-Kudsz elitalakulatának katonai parancsnokát, Baha Abu al-Atát.

Az izraeli kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a terroristák hiába rejtőznek el civilek mögé, tetteik nem maradnak büntetlenül. Miközben a Hamasz időről időre felfüggesztette az Izrael elleni rakétatámadásokat, az Iszlám Dzsihád ezeket nem tekintette magára nézve kötelezőnek. Al-Ata az elmúlt években az első számú felelőse volt annak, hogy a dél-izraeli lakosság a palesztinok részéről fogcsikorgatva elfogadott fegyverszünetek idején sem élhetett nyugalomban, mert rendszeresen rakétatámadások érték őket. Ilyenkor a Hamasz mosta kezeit, az Iszlám Dzsihád pedig hol elismerte, hol pedig „véletlennek” minősítette a támadásokat.

Netanjahu ezt közvetlenül megtapasztalhatta, amikor a szeptember végi választások előtti héten Askelonban egy kampánygyűlésen a biztonsági szolgálat emberei kísérték le sebtében a pódiumról, mert megszólaltak a légvédelmi rakéták. Az incidens kellemetlenül érintette Netanjahut: az ellenzék a televízióban közvetített és az interneten villámgyorsan elterjedő felvételeket arra használta fel, hogy kijelentse: Izraelben olyan súlyos a biztonsági helyzet, hogy még a miniszterelnök sem tudhatja, mikor kell óvóhelyre menekülnie.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: