Kereső toggle

Másnap

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Csak azok a rémes választás utáni reggelek ne lennének. Este még minden szép, aztán másnapra semmi nem marad” – írta egy csalódott baloldali kommentelő, miután tisztázódott, hogy ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. Valóban sokak életérzése hasonló volt most Izraelben, mint azoké, akik 2016 novemberében Hillary Clinton biztos győzelmének a tudatával tértek nyugovóra, hogy aztán másnap Donald Trump győzelmére ébredjenek. De hasonló hitetlenséggel fogadták 2000-ben George W. Bush sikerét is Al Gore-ral szemben.

Ráadásul Izraelben már korábban is volt példa hasonló fordulatra, amikor az exit pollok alapján az egyik tábor ünnepelt, aztán végül a másik oldal vitte el a pálmát. 1996-ban így győzött Benjamin Netanjahu a kampányban 20 pontos hátrányt ledolgozva Simon Peresszel szemben, majd ugyanő 2009-ben Cipi Livni ellen is vesztes helyzetből fordított. Ha az izraeli és amerikai példákat megnézzük, kiderül, hogy minden esetben a liberális-baloldal ivott előre a medve bőrére. Felmerül a kérdés, hogy miért sújtja ez a fátum mindig ugyanazt a tábort.

A válaszok egyik része konspirációs elméletre hivatkozik: Trump összejátszott az oroszokkal, Netanjahut álprofilok és robotok segítették a Facebookon. Ezeket a gyanúsításokat hivatalos vizsgálatok cáfolták, mind az Egyesült Államokban, mind most az izraeli kampányban. Ennél reálisabb magyarázat a baloldali-liberális média túlzott önbizalma a közvélemény befolyásolásában. Rendszeresen előfordul ugyanis, hogy saját politikai-ideológiai preferenciáikat kivetítik a választókra, akik viszont világszerte egyre gyakrabban nem felelnek meg a főáramú média várakozásainak. A 2016-os amerikai választáson például a felmérések 90-95 százaléka biztos Clinton-győzelmet jelzett előre.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: