Kereső toggle

Kötéltánc a felemelkedés és válság szélén

Miként oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt hat évben, a 2014-es kijevi tömegtüntetések óta Ukrajna nagyobb változáson esett át, mint az azt megelőző három évtizedben. A humoristából lett ukrán államfőhöz, Volodimir Zelenszkijhez fűzött pozitív remények fél év után a nagyhatalmi játszmáknak köszönhetően hirtelen oszlani látszanak.

Kijev belvárosának utcáit járva akarva-akaratlanul jelennek meg a 2014-es Majdan téri tömegtüntetésekről szóló híradások képei, melyeken a (kezdetben békés) elbarikádozott tüntetők gumikereket égetve követelték az ukrán oroszbarát uralkodó elit, többek között Viktor Janukovics miniszterelnök lemondását, valamint az Európai Unió és Ukrajna között a csatlakozási megállapodások aláírását.

A jelenleg megfigyelhető békés politikai irányzat, valamint a hatalmi erők konszolidálódása az áprilisban lefolytatott demokratikus választások – és nem rendőrségi korrupció vagy csalások – eredménye. A 30 évvel ezelőtti függetlenedés óta – számos lehetőséget elhalasztva és a fájdalmas kompromisszumok vékony kötelén egyensúlyozva – most először sikerült Ukrajnának a „turbórezsimmel” olyan törvényjavaslatokat keresztülvinni, mint például a földterületek privatizációja vagy a képviselők immunitásának (felelősségmentességének) feloldása, melyek korábban el sem jutottak volna a parlamenti ülésekig.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: