Kereső toggle

Az olaj közbeszólt

Geopolitikai helyezkedés Szíriában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Abu Bakr al-Bagdadi terrorvezér likvidálásába „torkolló” váratlan amerikai kivonulás után újabb fordulattal a katonák mégis maradnak, hogy „megvédjék az olajat”. Mennyiben tudható ez be a fekete arany geopolitikai szerepének és esetleg más tényezőknek?

Az Egyesült Államok az 1970-es évek olajválságaira, valamint az 1979-es afganisztáni és iráni eseményekre adott válaszként döntött amellett, hogy aktívan szerepet vállal a közel-keleti konfliktusokban.

Az „olajfegyvert” 1973 őszén vetették be először az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagállamai: a jóm kippúri háborút elindító Egyiptom és Szíria iránti szolidaritásból október 17-én bojkottot hirdettek az Izraelt támogató országok ellen, és 70 százalékkal megemelték a szaúdi olaj árát. A második, 1979-es olajválságot elsősorban a termelés hirtelen csökkentése eredményezte, részben az iráni forradalom kitörése miatt. Az arab és a szovjet energia gazdaságoktól való függés következményeként a nyugati országokban takarékossági intézkedéseket vezettek be, és megszokottá váltak a benzinkutaknál hosszan kígyózó kocsisorok.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: