Kereső toggle

Antiszemita címkézés

Az EU diszkriminálja a zsidó telepesek áruit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Korábban csak előírásként, most már kötelező érvényű bírósági határozatként kéri számon az Európai Unió a tagállamokon, hogy megbélyegzik-e az izraeli telepekről származó termékeket. Kettős mérce, diszkrimináció és burkolt antiszemitizmus áll a döntés hátterében.

Kedd reggel az Európai Unió Bírósága, a közösség legfelsőbb jogi testülete határozatot hozott arról, hogy ezentúl minden olyan terméket külön címkével kell ellátni, amelyek az „Izrael által megszállt területekről”, azaz Júdea-Szamáriából, Kelet-Jeruzsálemből vagy a Golán-fennsíkról, illetve az ottani „illegális” izraeli telepekről származnak. A döntés értelmében mostantól a „Made in Israel” (Izraelben készült) címke nem megfelelő, hanem kifejezetten jelölni kell, hogy azok izraeli telepekről származnak. Eddig csak az Európai Bizottság adott ki e tekintetben útmutatást, előírást a tagállamok számára, amit többen, köztük Magyarország is, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyott. A mostani lépés azonban több mint útmutatás, egyenesen jogi határozat.

Ráadásul a bírósági döntés indoklása még felháborítóbb, mint maga a döntés, hiszen abban az uniós szerv úgy fogalmaz, hogy a fogyasztók felelős döntési helyzetét kívánják azzal elősegíteni, hogy ne csupán az „egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi vagy társadalmi vonatkozású információkat, hanem etikai megfontolásokat is” vegyenek figyelembe. Amivel tulajdonképpen az Európai Unió a vásárlóknak azt üzeni, hogy a zsidó telepesektől történő vásárlás etikai dilemmákat vet fel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: