Kereső toggle

Elárult Brexit?

Nem mindenki elégedett a tervezettel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Talán a karácsonyt sem éri meg Theresa May kormánya azt követően, hogy nyilvánosságra került az EU-brit szerződéstervezet, amely a brit kilépést szabályozná.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szerződésnek senki sem örül kivéve Theresa Mayt és csapatát, a konzervatívok szerint ugyanis Nagy Britannia valójában nem nyeri vissza teljes szuverenitását. Az ellenzék viszont nem feltételül akar kilépni az EU-ból, nekik tehát valójában semmilyen szerződés nem lehet elég jó.

Ki is lépnek, meg nem is

A konzervatívok elégedetlensége a szerződéstervezettel szembeni valójában érthető, Theresa May eredeti álláspontja az volt, hogy Nagy Britannia nem fizet be tovább az Európai Uniónak. Ezzel szemben a megegyezés szerint 2020-ig 39 milliárd fontot kell befizetnie, ráadásul, ha a kilépési átmenet meghosszabbodik, akkor az EU további befizetésekre is igényt tart. Nem hozott megoldást az ír határ kérdésében sem, ott ugyanis az EU szándéka teljesült: Észak-Írország az EU-s vámszabályok alá esik egy távoli időpontban. Az EU-s állampolgárok szabad mozgásával és munkavállalásával kapcsolatban Theresa May korábban azt nyilatkozta, hogy ez meg fog szűnni. A szerződés alapján azonban az a mintegy három millió EU-s állampolgárra (nagy többségben lengyelek, magyarok, románok) ez nem vonatkozik, sőt mindazok, akik az átmeneti időszak alatt érkeznek és öt évig maradnak szintén hasonló jogokat kapnak majd.

Azt követően, hogy a szöveget nyilvánosságra hozták, akcióba lendültek az EU-szkeptikus képviselők, akik úgy érezték, hogy itt az idő a miniszterelnök leváltásához. Az első nyilatkozatok olyan erős felháborodást mutattak, hogy elsőre úgy tűnt, Theresa May kormánya a hétvégét sem éri meg. Később kiderült, ennek a felháborodásnak nagyobb a füstje mint a lángja, lapzártánkig ugyanis nem jött össze a kellő számú képviselő ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt el lehessen indítani.

Jacob Rees-Mogg euroszkeptikus képviselő Az ükhadsereg című angol filmsorozat katonáihoz hasonlította a többi Brexit párti képviselőt amiatt, hogy még mindig nem jött össze a bizalmatlansági indítvány Theresa May angol miniszterelnökkel szemben. A parlamenti tárgyaláshoz 48 képviselőnek kell ezt jeleznie. Ezt Jacob Rees-Mogg, az Európai Kutatási Csoport (ERG) vezetője még a múlt héten egy látványos felszólalást követően megtette. Az ezt követő eseményekből úgy tűnt, hogy nemcsak a bizalmatlansági indítványra, hanem a kormány összeomlására is sor kerül. Egyelőre azonban mindkettő elmaradt: az önbevallásra épülő adatok szerint mindösszesen 25 képviselő kezdeményezte Theresa May menesztését, ez viszont csak hangulatkelésre elég, kormányfőváltáshoz nagyon kevés. Theresa May maradása viszont egyelőre egy dolgot jelent csupán: azt hogy előbb vagy utóbb Nagy Britannia miniszterelnöke Jeremy Corbyn lesz, aki mellesleg szintén nem tud mit kezdeni a Brexit-tel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: