hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú a megbukott román referendum okairól
Elszalasztott lehetőség

2018. 11. 08.
Túl kevesen mentek szavazni Romániában, így nem kerülhet be az alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul. A pártok egymást okolják. A kudarc okairól Illyés Gergely politológust kérdeztük.

A szükséges 30 százalék helyett alig 20 százalék vett részt a referendumon. Ön minek tulajdonítja az alacsony részvételt?

– A román társadalom előtt érdektelen volt a kérdés, mert nincs és nem is volt törekvés arra vonatkozóan Romániában, hogy a házasságot kiterjesszék az azonos neműekre is. Nem véletlen az sem, hogy az alkotmánymódosító javaslatot a román parlamentben több mint háromnegyedes többséggel fogadták el, tehát nincsen olyan parlamenti párt Romániában, ami a házasság intézményét most ki akarná terjeszteni az azonos neműekre. Arra viszont vannak törekvések, és ezt több párt is támogatja, hogy bevezessék a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Romániában. Eddig ez a lehetőség nem volt biztosítva még a különböző neműek számára sem. Most lesz egy ilyen törvénytervezet, amit valószínűleg el fognak majd fogadni, de a házasság intézményének a megváltoztatására nincsen törekvés, és éppen emiatt érezték úgy a választópolgárok is, hogy egy olyan kérdésben kellene, hogy döntsenek, ami nincs is napirenden. Nem arról volt szó, hogy el kellene dönteni, legyen-e házasság az azonos neműek számára vagy nem, és mégis egy erre vonatkozó alkotmánymódosító kérdést tettek fel számukra. A nagyfokú érdektelenséget ennek tulajdonítom. A legnagyobb támogatója ennek a kezdeményezésnek a román ortodox egyház volt, ez az eredmény azt is pontosan mutatja, hogy jelenleg az ortodox egyház milyen mozgósítási képességgel rendelkezik. Mindenki azt hitte, hogy sokkal erőteljesebben tudja majd aktivizálni híveit az egyház. Tévedtek.

Városi legendák szerint a szavazást megelőző péntek éjszaka 3000 választási elnök mondott le, nem vállalva a szavazáson való részvételt, mert az terjedt el, hogy valami mást is megszavaztatnak a referendummal együtt, azaz a kormány még beír valamit a törvénytervezetbe. Van ezeknek valóságalapja? 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!