Kereső toggle

„Parancs Berlinből”

Az Európai Néppárt válsága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fidesz nyolc évet töltött el a Liberális Internacionáléban (LI), mielőtt 2 és fél év kormányzás után 2000 őszén csatlakozott az Európai Néppárthoz (EPP). Érdekes módon mind az LI-hez, mind az EPP-hez való csatlakozáskor német államférfiak voltak az egykori fiatal demokraták protektorai. 1992-ben a Liberális Internacionáléhoz való csatlakozáskor Otto von Lambsdorff támogatta, hogy a közép-európai térség pártjai közül elsőként csatlakozzanak a szervezethez.

2000-ben a Fidesz Liberális Internacionáléból történő távozását és az Európai Néppárthoz történő csatlakozását megkönnyítette, hogy első miniszterelnöki ciklusa elejére Orbán Viktor kiváló kapcsolatot alakított ki Helmut Kohllal, a Németország egyesítésében kulcsszerepet játszó kancellárral. A Sargentini-jelentés vitáját követő sajtótájékoztatóján Orbán megerősítette, hogy a Fidesz Helmut Kohl hívására lépett át az LI-ből az EPP-be. „Bennünket egy ember rúghatna ki, de ő sajnos már nem él: Helmut Kohl. Senkinek a felszólítására nem távozunk. Mi az Európai Néppárt része akarunk maradni” – mondta a miniszterelnök kedden.

Kurz és Weber átállása

Orbán Viktor ekkor még nem tudta, hogy mi lesz a másnapi szavazás pontos végeredménye, de illúziói nem voltak – a Facebookon már kedden reggel arról beszélt, hogy „az ítéletet már meghozták”. Ehhez kedden Strasbourgban azt tette hozzá, hogy értelmetlen gesztusokat tennie néppárti kritikusai irányába, mert már „megjött a parancs Berlinből”, és a jelentést a német néppártiak jelentős része el is fogja fogadni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: