Kereső toggle

„Ez az eljárás sehova nem vezet”

Interjú Deutsch Tamás fideszes EP-képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Indul eljárás Magyarország ellen? Kizárják a Fideszt a Néppártból? Meglepte őket Manfred Weber állásfoglalása? Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos vitájáról és szavazásáról kérdeztük a Fidesz képviselőjét.

A Sargentini-jelentésről szóló szavazás eredményei azt mutatják, hogy a tartózkodó voksok figyelembevételével a szükséges kétharmadot nem sikerült volna elérni. Hogyan próbálnak jogorvoslatért folyamodni ez ügyben?

– Valószínűleg a Sargentini-jelentést támogató politikai erők sejtették, hogy nem lesz meg a kétharmad, ezért kezdtek egy, az alapszerződéssel ellentétes jogi csűrcsavarba, és fogadtak el egy olyan jogértelmezést, ami szabálytalan, ami csalás, ami szerint a tartózkodó szavazatokat nem számították leadott szavazatnak. Nyilvánvaló, hogy Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ez a szabálytalanság ne maradjon következmények nélkül. A kormánynak van lehetősége ez ügyben lépni.

A kezdeményezés  teljesen szabálytalan elfogadása után az Európai Tanács elé kerül, ezért itt kell a több szóba jöhető lehetőség közül a legalkalmasabb eszközt megtalálni arra, hogy ezt a szabálytalanságot megállapítsák. A kormánynak mérlegelnie kell a lehetőségeket, napokon belül dönthet.

 

Van arra lehetőség, hogy az Európai Tanácsban semmissé vagy el nem fogadottá tegyék ezt a jelentést?

– Igen. Ez egy római jogi alapelv, közjogi érvénytelenség. Az ilyen eljárást nem lehet lefolytatni. Magyarországon is, hogyha egy sarkalatos törvény nem szerez a parlamentben kétharmados támogatottságot, akkor az az elfogadott törvény érvénytelen. Ennek az eljárásnak a lépéseit kell, hogy mérlegelje a kormány. A szavazás után konzultáltam a kormányzati képviselőkkel, mérlegelik a szóba jöhető lehetőségeket.

Mennyire lepődött meg a kormány a leadott szavazatok arányain? Különösen a néppárti szavazatok megoszlására gondolok. A saját pártcsaládjukban mindössze 57 szavazatot kaptak a fideszes voksokkal együtt.

– 57-en szavaztak nemmel, és 28-an tartózkodtak. A néppárti képviselőkből 85-en voltak tehát, akik nem támogatták a jelentést. Ez több, mint amit én személyesen vártam. Én olyan 70 körülire számítottam, a képviselők 30 százalékára. Ez a 85 szavazat viszont 40 százalék körül van. A bevándorlást illetően nagyon éles a vita a Néppárton belül. Az világos volt, hogy a mi álláspontunk kisebbségben van a pártcsaládon belül. Kisebbségnek ugyan kisebbség, de 40 százalék ebben a helyzetben nem rossz. Igen erős az ellenszél minden irányból: az európai média nagy része, a kormányok nagy része, az európai vezetők többsége és az EP-képviselők többsége is migránssimogató állásponton van. A Néppárt 40 százaléka viszont még ebben a kiélezett helyzetben is a Fidesz álláspontját osztja. Én ezt egyáltalán nem tartom egy olyan rossz helyzetnek. Sőt, a várakozásaimhoz képest ez jobb arány.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: