Kereső toggle

Megúszták

A Seehofer–Merkel csata háttere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A német belpolitika utolsó pár napja: kormányválság, politikai majdnem-öngyilkosság, személyeskedés, európai és helyi látszat-megállapodások; a háttérben pedig – nem meglepő módon – egyéni ambíciók.

Úgy tűnt, hogy a múlt héten a menekültkérdés mentén megtörhet az egyébként is igen nehezen létrejött német kormánykoalíció, és nemcsak azzal írja be magát a történelembe, hogy eddig ennek az apparátusnak tartott a legtovább megalakulni, hanem azzal is, hogy ez a kormány regnál a legrövidebb ideig. Ráadásul most nem a szociáldemokratákkal, hanem a saját pártcsaládba tartozó keresztényszocialistákkal (CSU) gyűlt meg Angela Merkel német kancellár és a CDU (Kereszténydemokrata Unió) baja. Végül sikerült látszatra megegyezni, ám egy kicsit közelebbről megnézve a kérdést egyértelműen látszik, hogy a valódi tartalom, azaz a kitűzött célok eléréséhez szükséges feltételek részletezése ezúttal is hiányzik mind az Európai Unió, mind pedig a német kormánypártok oldaláról.

A múlt hét végére már mindenki azt találgatta, hogy mi lehet a krízist okozó helyzetet kiváltó keresztényszocialista belügyminiszter, Horst Seehofer célja, ugyanis a külső szemlélők számára már úgy tűnt, hogy maga se tudja igazán, hogy mit is szeretne. A belügyminiszter már a múlt hétre szervezett EU-csúcs előtt beindította a rakétákat, és két héttel ezelőtt kvázi ultimátumot adott Merkel kancellárnak: amennyiben nem történik semmilyen intézkedés a migránsokkal kapcsolatosan, saját hatáskörben lesz kénytelen elindítani annak megszervezését, hogy a más uniós országokban már regisztrált migránsokat a német határon megállítsák, és visszafordítsák. Határidőként a július 1-jét szabta meg, ami több sebből is vérzett – arra viszont jó volt, hogy Merkel érezze a feje fölött a Damoklész kardját.

Politikai csiki-csuki

A migránskérdés hosszú ideje megosztja a kereszténydemokrata-keresztényszocialista pártunión belül a feleket, ugyanis a csak Bajorországban működő CSU számára a túlélést jelentheti, ha a migrációval kapcsolatosan országos szinten sikerül valamiféle szigorítást elérni. Mivel idén októberben újabb választásokra kerül sor a bajor Landtagban, ezért ez a téma, akárhol merül is fel, egyértelműen a választási kampány része. Seehofer 2015 óta többször is próbált szigorítást kicsikarni a nyitott határokat propagáló nagykoalíciós kormányból, ám ezek a törekvések eddig nem vezettek eredményre. Így aztán a CSU vezetője elérkezettnek látta az időt, hogy „most vagy soha” jeligével igazi kamikázeakciót indítson, ami, sokáig úgy tűnt, a politikai karrierje végét is jelentheti.

Angela Merkel nem látszott nyitottnak a megállapodásra, és a csütörtökön indult EU-csúcs előtt egy menekültkérdéssel kapcsolatos rendkívüli csúcstalálkozót is összetrombitált, hogy az uniós tagállamokkal valamiféle együttműködést próbáljon kialakítani a kérdésben, amit aztán érvként is felhasználhat a kormányzati válság megoldására. Korábban többször is nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy az igazi megoldás az lenne a migrációs kérdésre, ha felülbírálnák a dublini egyezményt, úgy módosítva azt, hogy az érkező migránsok megválaszthassák, hogy melyik uniós tagállam legyen a célország, ahová menni akarnak. Ezzel kapcsolatosan azonban visszakoznia kellett. A közös menekültügyi politika kérdése azonban továbbra is az egyik legfőbb célja maradt, és ezzel kapcsolatosan igyekezett egy megállapodást kialakítani az uniós tagállamokkal, amit a csütörtöki hivatalos találkozón akartak véglegesíteni.

A hivatalos dokumentum többek között azt tartalmazza, hogy tranzitközpontokat kell Európa-szerte kialakítani, ahonnét a migránsokat vissza lehetne küldeni azokba az országokba, ahol regisztrálták őket, illetve ahol a menedékkérelmüket elbírálják. A megvalósítás gyakorlati lépései azonban logisztikailag és jogilag is tisztázatlan kérdést jelentenek. Ráadásul a dokumentum azt is kimondja ezzel kapcsolatban, hogy a tranzitok felállítása „önkéntes”, ami lényegében azt jelenti, hogy semmiféle kézzel fogható eredményre nem lehet számítani. A migránskérdésben Németországgal szembehelyezkedő országok ugyanis erre való hivatkozással újra visszautasíthatják a szerepvállalást a migránskérdés megoldásában.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: