Kereső toggle

Miért éppen Tommy? – A brit hatóságok és az iszlamizáció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a brit fővárosban drámai állapotban van a közbiztonság, A hatóságok azzal vannak elfoglalva, hogy semmi se zavarhassa meg a szigetországban élő muszlim közösség nyugalmát. A politikailag korrekt intézkedéseknek legutóbb Tommy Robinson esett áldozatul.

Élőben néztem mobilról május 25-én, hogy Tommy Robinson, a brit munkásosztály fenegyereke, jobboldali iszlámkritikus aktivista éppen egy bíróság előtt egy nemi erőszaktevő banda peréről tudósít. Nem kötött le igazán, mert éppen a szólásszabadság másik nagy élharcosának számító Milo Yiannopoulos budapesti előadására készültem. Később azonban jött a hír, hogy Tommyt 13 hónap börtönbüntetésre ítélték. A merészségéről ismert civil riporter korábban is kivívta már aktivizmusával a feltétel nélküli békére törekvő brit hatóságok figyelmét, ám a rá vadászó muszlim fegyencek miatt ez a halálos ítéletét is jelentheti.

Miért csukták le Tommy Robinsont?

Tommy Robinsont kerek egy évvel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Canterbury-i Királyi Bíróság, amiért a bíróság épületén belül kamerával forgatott. Akkor a bíró a brit jogrendszerre hivatkozva hozta meg az ítéletét, tekintve, hogy az Egyesült Királyságban a még folyamatban levő perekben, részben az ártatlanság vélelme és a döntéshozók befolyásolása miatt, nem megengedettek az ilyen jellegű tudósítások.

Idén májusban Robinson éppen az előző ítélet miatt, kizárólag a Leeds-i bíróság előtt, az utcán készített élő Facebook-bejelentkezést. Annak ellenére, hogy kínosan ügyelt mondataira, egy óra élőzést követően mégis letartóztatták a „köznyugalom megzavarása” vádjával. A bíróság épületében azonnal napirendre tűzték Robinson ügyét, megtagadták tőle, hogy felvegye a kapcsolatot az ügyvédjével, és egy teljesen idegen ügyvédet rendeltek ki mellé. Az 1-2 órán belül lefolytatott tárgyalás végeztével a felfüggesztett büntetése feltételeinek megsértése miatt 3 hónapra, a jelenlegi ügy (ami végül a „bíróság megsértése” lett) miatt pedig még 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. Robinsont még aznap elszállították a Hull büntetésvégrehajtási intézetbe. A bíró a tárgyalással kapcsolatban az ilyen ügyekben szokatlan módon teljes hírzárlatot rendelt el.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: