Kereső toggle

Miért éppen Tommy? – A brit hatóságok és az iszlamizáció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a brit fővárosban drámai állapotban van a közbiztonság, A hatóságok azzal vannak elfoglalva, hogy semmi se zavarhassa meg a szigetországban élő muszlim közösség nyugalmát. A politikailag korrekt intézkedéseknek legutóbb Tommy Robinson esett áldozatul.

Élőben néztem mobilról május 25-én, hogy Tommy Robinson, a brit munkásosztály fenegyereke, jobboldali iszlámkritikus aktivista éppen egy bíróság előtt egy nemi erőszaktevő banda peréről tudósít. Nem kötött le igazán, mert éppen a szólásszabadság másik nagy élharcosának számító Milo Yiannopoulos budapesti előadására készültem. Később azonban jött a hír, hogy Tommyt 13 hónap börtönbüntetésre ítélték. A merészségéről ismert civil riporter korábban is kivívta már aktivizmusával a feltétel nélküli békére törekvő brit hatóságok figyelmét, ám a rá vadászó muszlim fegyencek miatt ez a halálos ítéletét is jelentheti.

Miért csukták le Tommy Robinsont?

Tommy Robinsont kerek egy évvel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Canterbury-i Királyi Bíróság, amiért a bíróság épületén belül kamerával forgatott. Akkor a bíró a brit jogrendszerre hivatkozva hozta meg az ítéletét, tekintve, hogy az Egyesült Királyságban a még folyamatban levő perekben, részben az ártatlanság vélelme és a döntéshozók befolyásolása miatt, nem megengedettek az ilyen jellegű tudósítások.

Idén májusban Robinson éppen az előző ítélet miatt, kizárólag a Leeds-i bíróság előtt, az utcán készített élő Facebook-bejelentkezést. Annak ellenére, hogy kínosan ügyelt mondataira, egy óra élőzést követően mégis letartóztatták a „köznyugalom megzavarása” vádjával. A bíróság épületében azonnal napirendre tűzték Robinson ügyét, megtagadták tőle, hogy felvegye a kapcsolatot az ügyvédjével, és egy teljesen idegen ügyvédet rendeltek ki mellé. Az 1-2 órán belül lefolytatott tárgyalás végeztével a felfüggesztett büntetése feltételeinek megsértése miatt 3 hónapra, a jelenlegi ügy (ami végül a „bíróság megsértése” lett) miatt pedig még 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. Robinsont még aznap elszállították a Hull büntetésvégrehajtási intézetbe. A bíró a tárgyalással kapcsolatban az ilyen ügyekben szokatlan módon teljes hírzárlatot rendelt el.

„Szomorú látni, hogy az a Nagy-Britannia, amely eredetileg a nyugati demokrácia és a jogállamiság bölcsője volt, mostanra ebbe a zsarnoki állapotba süllyedt” – ezt már Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke mondta Robinson elítélésével kapcsolatban. Nem ő az egyetlen, aki felháborodva értesült arról, hogy miközben azok az elkövetők, akik a gyanú szerint százával erőszakoskodtak tinédzser brit lányokkal és fiúkkal, szabadon távozhatnak egy tárgyalási nap után, addig egy riporter egy bírósági szabályozás állítólagos megszegését követően pár órán belül a Hull börtönében találja magát. Robinson esetében már csak azért is súlyos az ítélet, mert legutóbbi börtönbüntetése során több muszlim fegyenc eszméletlenre verte, s most is megfenyegették, hogy meg fogják ölni odabent. A Breitbart brit tudósítója szerint az előző ügy bírója a következőket mondta a fenyegetésekkel kapcsolatban Robinsonnak: „Elfogadom, hogy az ügyvédje szerint veszélyes lehet önnek, ha most azonnal őrizetbe vesszük. De el kell, hogy mondjam, csak egy hajszálon múlik, hogy ezen aggódjak, mert a legnagyobb részem azt gondolja – hát aztán?”

Nem szokatlan egyébként, hogy a hatóságok megpróbálják visszaszorítani az iszlám kritikáját az országban. Az elmúlt években a brit alapértékek védelmére hivatkozva egy sor neves iszlámkritikus külföldi előadót tiltottak ki a szigetországból (a teljesség igénye nélkül: Robert Spencer amerikai iszlámtudós, Geert Wilders holland politikus, Britanny Pettibone amerikai blogger, Martin Sellner osztrák aktivista, Lauren Southern kanadai újságíró, Bódi Ábel magyar identitárius aktivista, de intenzív lobbi indult Donald Trump amerikai elnök kitiltására is a bevándorlással kapcsolatos nézetei miatt).

Káosz Angliában

Miközben a brit hatóságok azzal vannak elfoglalva, hogy minden áron megvédjék a „béke vallásának” nyugalmát a szigetországban az iszlámkritikus szónokoktól, az iszlamizáció és bevándorlás egyre súlyosabb problémákat okoz Nagy-Britanniában. Az egyik kardinális problémát éppen a Tommy Robinson által leleplezett jelenség, a nemi erőszaktevő bandák tevékenysége jelenti. Egy brit nyomozás kiderítette, hogy Newcastle környékén 2014 előtt több mint 1500 brit lakos vált főként muszlim bandák áldozatává, miközben a hatóságok igyekeztek ezeket az eseteket a szőnyeg alá söpörni. Bár az elmúlt években több per is indult, a helyzet nem javult igazán.

Nem nagyon hozott változást a Koránra felesküdött pakisztáni származású londoni polgármester, Sadiq Khan sem, akinek hivatalba lépése óta drámai módon megnövekedett a fővárosban elkövetett bűncselekmények száma. A nyilvánosságra hozott adatok szerint két évvel ezelőtti beiktatása óta a gyilkosságok száma 27, a rablásoké pedig 33 százalékkal növekedett a brit fővárosban. A statisztikai adatok szerint 10 éve nem volt ilyen magas ez a szám. Mindeközben a rendőri állomány létszáma Angliában 20 ezer fővel csökkent, főként a konzervatív kormány alatti leépítések miatt. A BBC áprilisban elismerte, hogy a londoni gyilkossági ráta mára meghaladja a New York-it.

Április végén újabb pakisztáni hátterű politikus került kulcspozícióba Nagy-Britanniában, a szintén iszlám hitű Sajid Javid váltotta Amber Ruddot  a belügyminiszteri poszton. Ezzel ő lett Európában az első belügyminiszter, akinek „muszlim háttere” van. Kérdés, hogy a jogállamiságára oly büszke brit vezetés miért nem a romokban levő közbiztonságának helyreállítására fordítja energiáit ahelyett, hogy az iszlám hitet védelmezze a szólásszabadság harcosaival szemben.

Névjegy

Tommy Robinson, eredeti nevén, Stephen Yaxley-Lennon, 35 éves politikai aktivista, riporter. Lutonban nőtt fel a munkásnegyed közepén, 3 gyermeket nevelnek feleségével. Tagja volt a Brit Nemzeti Pártnak, majd megalapította az Angol Védelmi Ligát. Innen éppen a szélsőjobboldali ideológia miatt távozott. Később részt vett a német iszlámellenes Pegida mozgalom angol szárnyának megalapításában, majd a kanadai Rebel media riportereként működött. Az utóbbi időben függetlenedett, és saját felületein osztotta meg az iszlamizációval és bevándorlással kapcsolatos anyagait. Világszerte több millióan követik munkásságát.

Olvasson tovább: