Kereső toggle

Gázai feszültség

Palesztin terror civil maszkban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten. A szíriai vegyi támadás híre, Trump és Putyin üzengetése, valamint a Hamasz akciói szorult helyzetbe hozhatják Izraelt.

Napról napra egyre jobban eszkalálódik a háborús hangulat a Közel-Keleten, miután a világ két nagyhatalmának frontvonalán, Szíriában ismét szembekerültek az orosz és amerikai érdekek. A hírekben megjelenő vegyi támadásra Donald Trump a tavalyihoz hasonlóan ismét kemény válaszcsapással felelne, miközben Putyin kilátásba helyezte, hogy minden kilőtt rakétára reagálni fognak. A szíriai káoszban – többek között az iráni térnyerés miatt – Izrael is érintett, feltételezések szerint ők felelősek a Homsz közeli repülőteret ért légicsapásért. A másik frontvonalat a Hamasz nyitotta meg, miután taktikát váltva úgy döntött, hogy a felszín felett próbálja meg ostrom alá venni az izraeli határt.

Rémuralom 12 éve

Amióta a Hamasz átvette az uralmat a Gázai övezet felett, nemcsak az izraeli, de a palesztin lakosság is megszenvedte a következményeit. A térség határára felhúzott kerítést a palesztin terrorszervezet az elmúlt években a legváltozatosabb módokon vette ostrom alá. Miközben odahaza szinte féktelen a véreskezű diktatúra, a kerítést robbantásokkal, rakétakilövésekkel vagy épp alagútásásokkal igyekszik áttörni a Hamasz. Miután az izraeli hadsereg eredményesen semlegesítette a próbálkozások nagy részét, a terrorszervezet elhatározta, hogy előbújik a föld alól, és a felszínen indítja meg „offenzíváját”.

A „békés”, „erőszakmentes” „demonstráció” segítségével nemcsak a palesztinbarát médiának sikerült elég muníciót biztosítani az Izraelt támadó cikkek írásához, de hatékonyan tudták mozgósítani a rossz életkörülményekben egyre inkább elfáradó civil lakosságot is. Politikai elemzők szerint szükség is volt a Hamasz stratégiaváltására, mivel Gáza uraiként megbuktak, miközben döcög a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatósággal való békülési folyamat is. A félig-meddig sikeres Izrael-ellenes akciók viszont általános konszenzust teremtenek, valamint a nemzetközi sajtófigyelem miatt erősítik is a szervezők státuszát odahaza és diplomáciailag is.

Kislányok mögé bújt terroristák

A március végi „Visszatérés Menete” keretében palesztinok tízezrei vonultak a határra, hogy több héten keresztül tiltakozzanak az izraeli „elnyomás” ellen. A „békés demonstrációk” keretében végrehajtott erőszakos zavargás már több áldozatot is szedett, száznál is többre tehető a sérültek száma. Arról pedig javában dúl a médiaháború, hogy kinek is a felelőssége igazán az események ilyen szintű véres eszkalálódása.

Habár a „Visszatérés Bizottságában” egy sor palesztin szervezet szerepel, Hananya Naftali izraeli blogger a Heteknek elmondta, nem kérdés, hogy az erőszakos menetet a Hamasz irányítja. A tartalékos katona azt is elmesélte, hogy a határról tudósítva látta, hogy a tüntetők direkt kisgyerekeket vettek maguk mellé, hogy azok kvázi élő emberpajzsként funkcionáljanak az izraeli véderőkkel szemben. Az IDF (Israel Defense Forces – Izraeli Védelmi Erők) mindezek ellenére mindent megtesz azért, hogy minimalizálja a veszteségeket. A hatóságok rendszeresen figyelmeztetik az övezet civil lakosságát, hogy a saját biztonságuk érdekében tartsák távol magukat a menettől.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: