Kereső toggle

Olasz maffiaexport

Kormányválság az újságíró-gyilkosság után Szlovákiában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tisztázatlan eredetű pénzeket fektetnek be, uniós támogatásokat kapnak, és a legmagasabb kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek Szlovákiában olasz maffiózók – derítette ki az a szlovák oknyomozó újságíró, akit jegyesével együtt agyonlőttek.

A mindössze 27 éves Ján Kuciakot (képünkön) – aki fiatal kora ellenére az egyik legjelentősebb szlovák hírportál, az aktuality.sk oknyomozója volt – és vele egykorú menyasszonyát, Martina Kušnírovát vélhetően február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban. A májusi esküvőjükre készülő párt legalábbis aznap este érték el utoljára telefonon rokonaik – a rendőrség pedig négy nappal később a család bejelentése nyomán találta meg holttestüket családi házukban. Jánt mellkason, Martinát pedig hátulról fejbe lőtte az elkövető.

Munkatársai szerint az a legvalószínűbb, hogy meggyilkolása készülőben lévő új cikkével függ össze, amelyben annak járt utána, hogy miként telepedtek meg a hírhedt olasz maffia, a ‘Ndrangheta emberei Szlovákiában. „Itt kezdtek üzletelni, támogatásokat igényelni, EU-s alapokat felhasználni, de legfőképp kapcsolatokat építeni a politikában befolyásos emberekkel – és ez a kapcsolatépítés nem kerülte el a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalát sem” – írta be nem fejezett, ám halála után megjelentetett cikkében. Az általa feltárt történet egyik főszereplője a ‘Ndrangheta bölcsőjének számító Calabriából származó Antonino Vadala. A férfi több maffiaügyben is érintett volt Olaszországban, ám a felelősségre vonás elől elmenekült, és Kelet-Szlovákiában talált menedékre.

Olasz meló

A „nagyvállalkozóként” tevékenykedő Vadala nincs egyedül: Kelet-Szlovákiában négy calabriai család él, akik főként mezőgazdaságban utaznak, számos céggel és több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Az általuk művelt több ezer hektárnyi területre eurómilliókban mérhető támogatásokat vesznek fel, bár Kuciak cikke szerint ezeknek a kifizetéseknek a jogosultsága sok esetben vitatható, a cégek csalással növelték az uniós források mértékét.

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy honnan származott a pénz, amiből ilyen befektetéseket finanszírozni lehetett. A gazdaságilag legerősebb maffiacsoportként ismert ‘Ndrangheta gyakorlata, hogy külföldi vállalkozásokon keresztül mossa tisztára a bűnszövetkezet pénzét. Kuciak erre nem talált konkrét bizonyítékot, ám az egyértelműnek tűnik, hogy a pénz jelentős része Olaszországból származik. Periratokból például kiderült, hogy Vadala több esetben olasz emberektől kapott nagyobb összegeket, ráadásul készpénzben. Egy másik család pedig egy olyan szlovákiai céget vezet, amelynek olasz anyavállalata szerepelt a ‘Ndrangheta „El Dorado”-nak nevezett pénzmosási botrányában.

Az olaszok ellen Szlovákiában is több esetben indult büntetőeljárás, ám vádemelésre soha nem került sor. Egy ízben Vadala egyik rokona állt bíróság elé, miután egy konkurens mezőgazdasági cég sajátos fenyegetést kapott. A vállalat kapuján egyik reggel az ügyvezetőnek címzett csomagot találtak, amelyben egy csomó gyufa, tíz éles lőszer és egy temetésre szánt koszorú volt. Később az olasz férfi – aki 40 hektárnyi földről szóló peres vitát akart így rendezni – a cég traktoristáját is megfenyegette, mondván: „aki az én földemen fog dolgozni, azt lelövöm, a traktorát pedig felgyújtom”.

A polip csápja

Innentől érdekes csak igazán, hogy az olaszok milyen magas szintű kormányzati kapcsolatokat építettek ki maguknak Szlovákiában. Ennek a történetszálnak a főszereplője egy volt topmodell, a 31 éves Mária Trošková.

A hölgy 2011-ben közös céget alapított Antonio Vadalával, akivel nem csak üzleti viszonyt ápoltak. Ezt megelőzően Trošková az egykori gazdasági miniszter, a nem mellesleg bérgyilkosság megrendelésével vádolt Pavol Rusko cégénél dolgozott, aki nem lepődött meg, amikor az egykori modell karrierje a Vadalával való szakítást követően egészen magasra, a miniszterelnöki tanácsadói posztig ívelt. „Hát igen, azt gondoltam volna, hogy kicsit lassúbb lesz a tempó, de végeredményben nem lepett meg, mert nagyon gyorsan megértette, hogyan lehet az életben előrelépni” – nyilatkozta korábban az egykori miniszter. Hogy pontosan mire célzott, azt nem fejtette ki, mindenesetre a szlovák sajtó egy ideje nyílt titokként kezeli, hogy Trošková Robert Fico szeretője. A miniszterelnök mostanában már állami rendezvényeken sem feleségével, hanem tanácsadójával jelent meg. A hölgy kegyeiért azonban könnyen lehet, hogy súlyos árat kell fizetnie, hiszen miután Kuciak és menyasszonya véréből a szlovák közvélekedés szerint a kormányra is fröccsent, komoly politikai válság van kibontakozóban, az előrehozott választás sem zárható ki. Fico pedig nemcsak politikai karrierjének, de a mostanában dédelgetett alkotmánybírósági elnöki álmainak is búcsút inthet.

Hogy az olasz maffia csápja egészen a kormányfői hivatalig elért, azt Trošková furcsa karriertörténete is valószínűsíti. Miután Vadala cégéből kiszállt, az egykori modell a mostani legnagyobb kormánypárt, a Smer egyik parlamenti képviselője, Viliam Jasaň asszisztense lett. A politikus, aki baráti-üzleti kapcsolatban áll Vadalával, később azt nyilatkozta, hogy a nőt „egy barátja” ajánlotta neki. Hogy ez a barát az egyébként lelkes Smer-támogató Vadala volt-e, vagy sem, nem tudni, mindenesetre alig egy évvel később – 2015 márciusában – Trošková már Fico mellett dolgozott a kormányhivatalban. Hamarosan követte Jasaň is, aki a kormányfői titkárság igazgatója és a Biztonsági Tanács titkára lett. Ehhez a legmagasabb szintű biztonsági átvilágításon kellett átesnie – amin a maffiakötődésű olasszal való kapcsolata ellenére átjutott.

Pedig – ahogy az aktuality.sk a gyilkosság óta utánajárt – az olasz maffiaellenes hivatal már 2013-ban tájékoztatta a szlovák rendőrséget arról, hogy Antonino Vadala az olasz maffia legfelsőbb képviselőivel áll kapcsolatban. Sőt, a hivatalos hatósági levelezésből az is kitűnik, hogy a szlovák hatóságok is tisztában voltak azzal, hogy Vadala egy klánt hozott létre Szlovákiában, amelynek tucatnyi tagját név szerint ismerték. Ehhez képest Robert Kaliňák belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nem kaptak információt az olasz hatóságoktól Vadaláról. Az olasz férfit egyébként a gyilkosság után nagy erővel megindult nyomozás során hat másik személlyel együtt őrizetbe vették – ám hamarosan szabadon engedték.

Politikai következmények

„Az olasz nyom a legvalószínűbb, de nem az egyetlen lehetséges verzió. Jan Kuciak ugyanis foglalkozott egyebek mellett a szlovákiai oligarchák sötét ügyeivel is” – mondta el a Heteknek Morvay Péter, a Denník N szlovák napilap újságírója (lapunk rovatvezetőjének névrokona –  a szerk.).

Ami a politikai következményeket illeti, a szlovák kommentátorok egy része már biztosra veszi, hogy a botrány a Fico-kormány végét jelenti, Morvay szerint azonban ez még nem egyértelmű. „A miniszterelnök az eddigi botrányokhoz hasonlóan ezt is igyekszik kibekkelni, és azzal védekezik, hogy az ellenzék, Soros és Andrej Kiska köztársasági elnök összefogtak, hogy nem demokratikus úton megdöntsék a kormányt, és bomlasszák Szlovákiát. Vannak, akik elhiszik ezt az összeesküvés-elméletet, de persze a többséget rendkívüli módon felháborítja a gyilkosság. Kérdés, hogy ez a felháborodás meddig tart, és hogyan jelenik meg a kormánypártok népszerűségi indexében” – fogalmazott az újságíró.

A Smer egyik koalíciós partnereként nehéz helyzetben van a magyar–szlovák Most-Híd párt is, amelynek – a kormányhoz hasonlóan – eddig is csökkenőben volt a népszerűsége, miután nem tudott valós eredményeket felmutatni Dél-Szlovákia gazdasági fejlesztésében. „Most nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen ha nem lépnek ki a kormányból, akkor támogatottságuk tovább csökken, ha viszont kilépnek, akkor nem biztos, hogy egy előrehozott választáson bejutnak a parlamentbe” – mondta végül Morvay Péter.

„Csak a halott újságíró kap támogatást”

„A klánok többé nem csupán vendégnek érzik magukat Szlovákiában és más kelet-európai országokban, hanem saját birodalmuknak a kiterjesztését látják bennük” – írta a szlovák kettős gyilkosság kapcsán Roberto Saviano, maffiaügyekkel foglalkozó olasz szakújságíró a La Repubblica hasábjain. Mint kiemelte, az algoritmus mindig ugyanaz: a ’Ndragheta hozza a pénzt, a vállalkozó befekteti, a politikus pedig biztosítja a befektetési lehetőséget – így mindhárom fél jól jár az együttműködéssel. A maffióziók és a politika együttműködésének a szocialista rezsimek óta történelmi hagyományai vannak a régióban. A vasfüggöny lebontása után az olasz cégek szerettek volna betörni a kelet-európai piacokra, de mivel a bürokrácia teljesen romokban hevert, a régi politikusok megbuktak, az újak pedig saját helyzetük stabilizálásával voltak elfoglalva, a maffiaklánok egyfajta szolgáltató ügynökségekké váltak. Ők tudták gyorsan elintézni a piacra jutást, az adminisztratív akadályok elhárítását, az olcsó munkaerőhöz való hozzáférést, valamint az ellenőrzések elkerülését. Az újságíró szerint ebben a folyamatban Szlovákia és Lengyelország mellett Magyarország és Románia is érintett volt, több olasz maffiózónak lettek érdekeltségei hazánkban is.
Saviano szerint egy újságíró megölésének üzenete van, mégpedig az, hogy „Mindannyian célpontok vagytok, el tudunk benneteket kapni!”. Hozzátette: most sokan siratják Kuciakot, hogy milyen kár ezért a bátor fiatalemberért, de úgy tűnik, hogy a hozzá hasonlóknak életükben csak az elszigetelődés és a vádaskodások az osztályrészük, és csak haláluk után részesülnek együttérzésben és támogatásban.

Olvasson tovább: