Kereső toggle

Olasz maffiaexport

Kormányválság az újságíró-gyilkosság után Szlovákiában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tisztázatlan eredetű pénzeket fektetnek be, uniós támogatásokat kapnak, és a legmagasabb kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek Szlovákiában olasz maffiózók – derítette ki az a szlovák oknyomozó újságíró, akit jegyesével együtt agyonlőttek.

A mindössze 27 éves Ján Kuciakot (képünkön) – aki fiatal kora ellenére az egyik legjelentősebb szlovák hírportál, az aktuality.sk oknyomozója volt – és vele egykorú menyasszonyát, Martina Kušnírovát vélhetően február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban. A májusi esküvőjükre készülő párt legalábbis aznap este érték el utoljára telefonon rokonaik – a rendőrség pedig négy nappal később a család bejelentése nyomán találta meg holttestüket családi házukban. Jánt mellkason, Martinát pedig hátulról fejbe lőtte az elkövető.

Munkatársai szerint az a legvalószínűbb, hogy meggyilkolása készülőben lévő új cikkével függ össze, amelyben annak járt utána, hogy miként telepedtek meg a hírhedt olasz maffia, a ‘Ndrangheta emberei Szlovákiában. „Itt kezdtek üzletelni, támogatásokat igényelni, EU-s alapokat felhasználni, de legfőképp kapcsolatokat építeni a politikában befolyásos emberekkel – és ez a kapcsolatépítés nem kerülte el a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalát sem” – írta be nem fejezett, ám halála után megjelentetett cikkében. Az általa feltárt történet egyik főszereplője a ‘Ndrangheta bölcsőjének számító Calabriából származó Antonino Vadala. A férfi több maffiaügyben is érintett volt Olaszországban, ám a felelősségre vonás elől elmenekült, és Kelet-Szlovákiában talált menedékre.

Olasz meló

A „nagyvállalkozóként” tevékenykedő Vadala nincs egyedül: Kelet-Szlovákiában négy calabriai család él, akik főként mezőgazdaságban utaznak, számos céggel és több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Az általuk művelt több ezer hektárnyi területre eurómilliókban mérhető támogatásokat vesznek fel, bár Kuciak cikke szerint ezeknek a kifizetéseknek a jogosultsága sok esetben vitatható, a cégek csalással növelték az uniós források mértékét.

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy honnan származott a pénz, amiből ilyen befektetéseket finanszírozni lehetett. A gazdaságilag legerősebb maffiacsoportként ismert ‘Ndrangheta gyakorlata, hogy külföldi vállalkozásokon keresztül mossa tisztára a bűnszövetkezet pénzét. Kuciak erre nem talált konkrét bizonyítékot, ám az egyértelműnek tűnik, hogy a pénz jelentős része Olaszországból származik. Periratokból például kiderült, hogy Vadala több esetben olasz emberektől kapott nagyobb összegeket, ráadásul készpénzben. Egy másik család pedig egy olyan szlovákiai céget vezet, amelynek olasz anyavállalata szerepelt a ‘Ndrangheta „El Dorado”-nak nevezett pénzmosási botrányában.

Az olaszok ellen Szlovákiában is több esetben indult büntetőeljárás, ám vádemelésre soha nem került sor. Egy ízben Vadala egyik rokona állt bíróság elé, miután egy konkurens mezőgazdasági cég sajátos fenyegetést kapott. A vállalat kapuján egyik reggel az ügyvezetőnek címzett csomagot találtak, amelyben egy csomó gyufa, tíz éles lőszer és egy temetésre szánt koszorú volt. Később az olasz férfi – aki 40 hektárnyi földről szóló peres vitát akart így rendezni – a cég traktoristáját is megfenyegette, mondván: „aki az én földemen fog dolgozni, azt lelövöm, a traktorát pedig felgyújtom”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: