hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyugat lezár a keresztény menekültek előtt?
Cserbenhagyott üldözöttek

2018. 03. 14.
Nagyjából száz asszír és örmény keresztény menekültet toloncolhatnak vissza Ausztriából Iránba napokon belül. Habár a menedékkérelmeket az USA évtizedek óta elfogadta, a Trump-adminisztráció most a muszlim bevándorlók mellett a Krisztus-hívőkre is rácsaphatja az ajtót.

Iráni, döntő többségében keresztény menekültek megközelítőleg százfős csoportja kéthetes ultimátumot kapott február második felében arra nézve, hogy elhagyja Ausztriát, miután az USA nem fogadta el menedékkérelmüket. Az üldözött csoport már több mint egy éve Bécsben húzta meg magát Amerika pozitív döntésére várva.

Az ajtók záródnak

A menedékkérők reményeiket az úgynevezett Lautenberg-programra alapozták, amelynek elfogadását egy New Jersey-i szenátor, Frank Lautenberg kezdeményezte a Szovjetunióból menekülő zsidók és keresztények megsegítésére. 2004-től a programba bevonták az iráni vallási kisebbségeket (legfőképpen a keresztényeket, zsidókat és nem-muszlimokat, például a baháiokat), akik ideiglenes vízummal Ausztriába utaztak, hogy felkészüljenek az Egyesült Államokba történő áttelepülésükre. Habár a program huszonhét éve az üldözöttek törvényes befogadásának sarokkövét képezte, minden évben megújításra szorult, ami ez idáig rendre meg is történt. A jelenlegi adminisztráció bizonyos muszlim államokkal (például Irán) kapcsolatos szigorított menekültpolitikája sem sejtetett semmiféle változást, hiszen az üldözött keresztények megsegítése abszolút beleillett Trump programjába. Korábban azok, akik Lautenberg kiterjesztésére apellálva menedékkérelmüket Bécsben nyújtották be, általában százszázalékos sikerrátával bebocsátást is nyertek. Most azonban a száz kérelemből egyelőre egyre sem érkezett pozitív válasz, és nagyjából nyolcvanat már el is utasítottak, míg a többi ügy továbbra is „vizsgálat tárgyát képezi”. Ez ideig a nemrégiben felálló osztrák kormány sem nyújtott segítő jobbot számukra, hogy az EU-ban telepedhessenek le, sőt, többek ajtaján már kopogtattak a hatóságok az elmúlt hetekben. A cserbenhagyott üldözöttek joggal érezhetik elárulva magukat, ugyanis ha valóban visszatoloncolják őket Iránba, már pusztán azért börtönbüntetés várhat rájuk, hogy az Egyesült Államokhoz fordultak segítségért. További 4500 sorstársukat regisztrálták a programban, akiknek így valószínűleg elindulniuk sem lesz érdemes Iránból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!