Kereső toggle

Világtrendek Davosból

A globalizációt félti az elit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rekordszámú, 3 ezer résztvevővel rendezték meg idén a Világgazdasági Fórumot Davosban, ahol a szenzációvendég ezúttal Donald Trump amerikai elnök volt.

Tizennyolc éve történt meg utoljára, hogy hivatalban levő amerikai elnök felszólaljon Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Bill Clinton után ezúttal Donald Trump tett látogatást a konferencián, ahol megvédte kormánya protekcionista gazdaságpolitikáját, de azt is elmondta, hogy az „Amerika az első” szlogen alatt nem azt kell érteni, hogy „Amerika egyedül”. A jelenlevő vezetőket arra bátorította, nyugodtan helyezzék a saját országaik érdekeit ők is az első helyre.

Trump kijelentette, hogy nincs ellene a szabadkereskedelmi egyezményeknek sem, ha azok nem egyoldalúak. A jelenlevő cégvezetőkhöz szólva kijelentette: „Amerika nyitott az üzletre, ismét versenyképesek vagyunk! (…) Elérkezett az idő, hogy cégeiket, munkahelyeiket és befektetéseiket Amerikába hozzák!”

Az elnök globális kihívásokra is ráirányította a figyelmet. Mint mondta, az elmúlt évben kormánya komoly sikereket ért el az Iszlám Állam és más terrorista szervezetekkel vívott harcban. Közös erőfeszítésre szólított fel Észak-Korea és Irán nukleáris törekvéseivel szemben. (A KPMG 1300 cégvezető körében végzett felmérése szerint 2018-ban a geopolitikai kockázat az, ami leginkább aggasztja a világ nagyvállalatainak a vezetőit.)

Trump odaszólt a főáramú médiának is: „Csak miután politikus lettem, tudtam meg, hogy a sajtó milyen csúnya, szemét és hazug tud lenni.” Erre a médiamunkások közül többen – hallhatóan – felhördültek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: