Kereső toggle

A diktátor titkos gyémántgyára

Hova tűnt a legendás Ceauşescu-vagyon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ember úgy gondolná, hogy az idő múlása segíti a múlt eseményeinek tisztázását, de Romániában ez fordítva működik: a diktatúrával és a rendszerváltással kapcsolatos kérdések csak sokasodnak. Az egyik rendre felbukkanó talány, hogy mi történt a Ceauşescu-házaspár hatalmas vagyonával.

„A rettegett titkosszolgálat, a Securitate volt tábornoka, Mihai Pacepa visszaemlékezéseiben gyakran ír az elsősorban ipari kémkedéssel megalapozott, majd óriásira hizlalt Ceauşescu-vagyonról, amelynek hivatalosan máig nincs nyoma. A Nyugat-barátként számon tartott román diktátor előbb elnyerte a kapitalisták bizalmát, majd kémein keresztül arcátlanul lopta az ipari technológiát újdonsült bizalmasaitól” – mondja a Heteknek Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró. Ennek a tevékenységnek számtalan hajtása és gyümölcse volt, de az egyik legérdekesebb talán a „Kárpátok Géniuszának” feleségéhez kötődik, aki betegesen vonzódott a gyémántokhoz. A történet, amelynek fordulatai egy kémfilm forgatókönyvét idézik, nemrég került a román nyilvánosság elé.

Befőttes üveg ajándékba

A sztori előbb városi legendaként terjedt, ám a román Adevarul újságírói végül igazolták, az eset valóságos: Pacepa tábornok 1978 január végén egy befőttes üveggel állított be a Kondukátor hatvanadik születésnapjára.

A diktátort országszerte ünnepelték, számtalan míves és értékes ajándékkal halmozták el a nép szeretett vezérét, miközben az emberek döntő többsége nem élt valami fényesen. Az ajándékozás egy visszatetsző és már akkor is groteszknek ható személyi kultusz része volt: Ceauşescut többek közt „Vezérként”, „a Kárpátok Géniuszaként”, „Félistenként” vagy „Polivalens Géniuszként” méltatták. A kultusz feleségére, Elenára is kiterjedt, aki politikai funkciói mellett komoly tudományos karrierre „tett szert” mint vegyész. A bizalmasoknak illett komoly ajándékot adniuk – aki hibázott, hamar kivívta a vezér ellenszenvét. A Securitatét vezető belügyi államtitkár, Pacepa befőttes üvege valódi zsákbamacska volt: egy kendővel takarták le, és csak ennek levétele után derült ki, hogy nem falusi csemege van az üvegben, hanem apró gyémántok. Az ajándék óriási sikert aratott, hiszen Elena régóta vágyott a csillogó kövekre, de sajnos Romániában nincs bánya, amelyben megtalálható lenne a drágakő.

Pacepa tábornok visszaemlékezéseiben leír egy esetet, amikor a vegyész asszony „csillagok” iránti sóvárgását egy titkos akcióval igyekezett kielégíteni. Meghívta Romániába a legnagyobb gyémántbányákkal rendelkező afrikai vezetőt, a Közép-afrikai Köztársaság diktátorát, Jean-Bédel Bokassát, akit behálózott a Securitate egyik női ügynöke, Gabriela Drâmbă. Az afrikai diktátor felajánlotta az ország gyémánttermelésének tíz százalékát a nőért, így a frigy megköttetett, és az ara Ceauşescu gépén elrepült Banguiba, hogy Bokassa tizennyolcadik felesége legyen. A nászért cserébe Románia megkapta az egyik gyémántbánya kitermelésének jogait. Az egykori ügynökfeleség nem bírta sokáig a kegyetlenségéről híres diktátor melletti életet, és hamarosan elmenekült Párizsba – jó néhány bőröndnyi ékszerrel, amelyből új életet tudott kezdeni. A bányajog így hamar megszűnt, Elenának pedig tovább kellett várnia a csillogó kövekre. Hamar döntés született: meg kell szerezni azt az ipari technológiát, amely a hetvenes években fejlődött ki, és lehetővé teszi ipari – vagy más néven szintetikus – gyémántok gyártását.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: