Kereső toggle

Harcolni kell a jogainkért!

Interjú Travis Weberrel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A modern társadalmakban a jog határozza meg azt, hogy milyen kultúra alakul ki - állítja a Vallásszabadság Központ amerikai elnöke. Travis Weber szerint Közép-Európának fel kell készülnie a könyörtelenül éles kulturális háborúra, és ehhez minél több, társadalmi kérdésekben aktív keresztényre van szükség.

Tavaly a Családok Világkongresszusán vett részt itt Budapesten, a mostani látogatása az akkor elkezdett munka folytatása?

– Igen, a szlovákiai barátaimmal itt ismerkedtem meg. Most keresztény vezetők egy csoportja hívott meg, de a jobboldali-konzervatív Egyszerű Emberek Pártja felkérésére lehetőségem volt a pozsonyi parlamentben is beszédet tartani. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a térségben is megismerjék a keresztények azokat a folyamatokat, amelyek az Egyesült Államokban zajlanak például az egyéni szexuális jogok korlátlan kiterjesztése érdekében. Szerencsére itt még nem olyan intenzív a kulturális konfliktus, mint Amerikában. Beszéltem arról, mi zajlott ezen a téren az Obama-korszakban, és miként próbálja a Trump-kormányzat ezeket a károkat orvosolni. Emellett nyilatkozatot adtunk ki, amelyben sürgettük a szlovákiai evangéliumi gyülekezetek állami elismerését is.

Nyugat-Európában is kap ilyen jellegű felkéréseket?

– Nem sok példa volt erre, Közép-Európában sokkal nagyobb politikai téren a nyitottság a hagyományos értékek iránt, ezért mi is inkább erre a térségre – kiemelten pedig Magyarországra és Szlovákiára - összpontosítjuk a figyelmünket. Ezzel együtt van néhány brüsszeli keresztény politikus is, akikkel együtt tudunk működni.

Említette a Trump-kormányzat erőfeszítéseit. Az elnökválasztáson az amerikai evangéliumi keresztények mintegy 90 százaléka Donald Trumpra szavazott. Hogyan látja, most egy év után elégedettek ezek a választók az elért eredményekkel és az elnök munkájával?

– Nos, a keresztény vélemények is megoszlanak Trumppal kapcsolatban. Mi elsősorban a vallásszabadság, valamint a családok és az élet védelmét szolgáló politikára figyelünk. Ezeken a területeken sok jó dolgot láttunk az elmúlt 12 hónapban. Az életvédelem területén az elnök számos konkrét lépést tett. Megváltoztatta az Obama-féle politikát, például visszavonta azt az elnöki rendeletet, ami megtiltotta a szövetségi államoknak, hogy megtagadják az abortuszt pártoló szervezetek, köztük a legradikálisabb szervezet, a Planned Parenthood támogatását. Emellett életpárti szakembereket nevezett ki különböző szövetségi hivatalokba. Trump változást hozott a szövetségi kormány által külföldi országoknak és szervezeteknek – köztük az ENSZ intézményeinek – nyújtott segélyekben is, amelyekkel korábban a korlátlan abortuszt támogattuk. Ezen a területen visszatért a Reagan-kormányzat gyakorlatához, amely megtiltotta az ilyen célú külföldi támogatásokat. Az elnök lépéseket tett annak érdekében is, hogy ne kelljen jogi következményektől tartaniuk azoknak, akik lelkiismereti okokból megtagadják az abortuszban vagy akár a fogamzásgátlás egyes formáiban való közreműködést. Az Obamacare ugyanis ezt kötelezően előírta minden egészségügyben dolgozó számára, és számos per is indult ilyen személyek ellen. Talán még jelentősebb döntés volt az, hogy Donald Trump olyan személyt jelölt a Legfelsőbb Bíróság új tagjának, aki a testületben az életpárti jogi felfogást erősíti.

Ha ez a helyzet, miért vannak viták keresztények között Trump megítélésével kapcsolatban?

– Vannak, akik mást tartanak fontosnak az elnök tevékenységével kapcsolatban, például a faji-etnikai kérdéseket. Sokan pedig elsősorban Trump stílusára vagy közlési formáira összpontosítanak. Vannak olyan dolgok, amelyekről mi is azt mondjuk, hogy szerencsésebb lett volna másként megközelíteni, de ettől még értékeljük azt a helyes politikát, amit megvalósított.

Mennyire igényli Trump a keresztény vezetők tanácsait? Hallottuk, hogy működik egy evangéliumi tanácsadó testület, amelynek a tagjait az elnök kérte fel. Van érdemi hatásuk a döntésekre?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: