Kereső toggle

Mit ígért Obama külügyminisztere a palesztinoknak?

Cash and Kerry

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Régi-új szereplőként jelent meg a közel-keleti tárgyalásokon John Kerry volt külügyminiszter, aki azt tanácsolta Mahmúd AbbÁsznak, hogy „tartson ki”, és ne keressen semmilyen kapcsolatot a jelenlegi amerikai kormányzattal.

A veterán, most 74 éves politikus és ex-elnökjelölt (2004-ben az őt támogató főáramú média által oly mélyen lenézett George W. Bush-sal szemben veszített) számára nem ismeretlen a térség. Barack Obama második elnöki ciklusában 2013 és 2017 januárja között több tucat alkalommal látogatott a Közel-Keletre, volt, amikor heti vendég volt Ammanban, Kairóban vagy Jeruzsálemben. Kerry ingadiplomáciájának semmilyen kézzelfogható eredménye nem volt, a palesztin terror változatlan intenzitással folytatódott, miközben a washingtoni külügyminisztérium rendszeresen a terroristák mellett az izraeli kormány „telepespolitikáját” és az ősi bibliai földön a hajdani településeket újraalapító pionírokat támadta.

Kerryt azonban a kudarcok nem tántorítják el. A Jerusalem Post értesülése szerint „komolyan fontolóra veszi”, hogy 2020-ban elindul az elnökválasztáson. Az, hogy a szintén nem fiatal Trumpnál is idősebb négy évvel (Kerry 2020-ban már 78 éves lesz, annyi mint Ronald Reagan második elnöki ciklusa végén!) az izraeli lap szerint nem zavarja a volt külügyminisztert, aki szerint az elnökség esetében „a kor nem probléma”.

Addig sem akar azonban tétlen maradni. Egy másik izraeli lap, a Maariv értesült arról, hogy John Kerry folyamatos kapcsolatban áll a Palesztin Hatóság (PH) vezető tisztviselőivel. Legutóbb Londonban tárgyalt hosszasan Husszein Aghával, a PH vezetőjének, Mahmúd Abbásznak a közeli munkatársával. A Maariv számára a találkozó tényét Abbász ramallahi hivatala megerősítette. A nem hivatalos találkozó egyik érdekessége, hogy Donald Trump tavaly december elején tett, Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése óta semmiféle kapcsolat nincs az amerikai kormányzat és a palesztin vezetés között. Abbász bejelentette, hogy „Amerika szerepe véget ért” a béketárgyalásokban, és új közvetítőkre van szükség. Ennek jegyében utazott január végén Brüsszelbe, hogy az Európai Unió vezetőivel tárgyaljon, pontosan azon a napon, amikor Mike Pence alelnök Jeruzsálembe érkezett.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: