Kereső toggle

Mire költi a százmilliókat a palesztin vezetés?

Elzárnák a csapot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatalmas támogatástól eshetnek el Mahmúd Abbászék, miután az amerikai elnök kilátásba helyezte az éves segélyek megvonását.

Donald Trump az év elején a Twitteren tette szóvá, hogy az Egyesült Államok annak ellenére folyósít százmilliókat a palesztin vezetésnek, hogy azok nem igazán törik magukat, hogy tárgyalásokat folytassanak Izraellel. Az elnök ezért a segélyek felfüggesztését helyezte kilátásba, ha a palesztinok továbbra sem hajlandók együttműködni a béke érdekében.

Milliárdok a palesztin vezetésnek

Trump felvetése után egyből megindultak a találgatások, hogy konkrétan milyen lépések követhetik az elnöki figyelmeztetést. Washington juttatta ugyanis a legtöbb segélyt a palesztinoknak az 1994-es oslói egyezmény óta – legalábbis az amerikai konzulátus jeruzsálemi weboldala szerint. Az elmúlt időszakban évente körülbelül 600 millió dollárt kaptak a palesztinok, amely nagyrészt három részből tevődik össze. 

Pénzt kapnak először is az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalától (USAID), amelyen keresztül az amerikai külügyminisztérium biztosít segélyeket a világ különböző országainak. 1994 óta a USAID összesen több mint 5,2 milliárd dollárt folyósított. Ezt a pénzt a Palesztin Hatóság az önnön fejlesztésére és fenntartására, adósságtörlesztésre, az állami és magánszektor gazdasági élénkítésére, infrastrukturális fejlesztésekre, oktatásra, és a Gázai övezet egészségügyi, illetve humanitárius támogatására fordította a közzétett adatok szerint.

Másrészt külön gazdasági támogatást nyújt Washington a törvényesség és a rend fenntartásához is a Palesztin Hatóságnak. Ez az összeg 2016-ban 290 millió dollár volt. Ennek keretében képzést és felszerelést biztosítanak a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek, rendőröket, tűzoltókat, bírókat és ügyvédeket képeznek ki.

A harmadik forrás pedig az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA), amelynek legnagyobb befizetője az Egyesült Államok. Az UNRWA-t 1949-ben hozta létre az ENSZ Közgyűlése azzal a céllal, hogy segítse azokat a palesztinokat, akik az arab–izraeli háborúk következtében elvesztették otthonukat és megélhetésüket. Központja Gázában található – csak a városban 11 500 alkalmazottal rendelkezik. Éves költségvetése körülbelül 1,2 milliárd dollár, amelyből több százmilliót Gázában költenek el. Az UNRWA a legszegényebb palesztin lakónegyedekben, menekülttáborokban működik, és százezreknek biztosít oktatást. Humanitárius szolgáltatásokat is végeznek, egészségügyi központokat tartanak fent. Munkájuk egy részét Jordániában, Libanonban és Szíriában található menekülttáborokban végzik.

Gyűlöletexport amerikai pénzből

A szervezet azonban nem igazán semleges tényezőként működik a térségben, hanem szorosan kötődik a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezethez. Egyesek szerint a Hamasz szócsöve, valamint eszköze lett az Izrael ellen folytatott propaganda-, illetve fizikai háborúban is. Az UNRWA annak az amerikai kérésnek sem tett eleget, hogy megtiltsa, hogy a Hamasz tagjai a szervezetnél dolgozhassanak. Palesztin alkalmazottai között pedig vannak olyanok, akik nyíltan terrortevékenységeket támogatnak, sokan az interneten is erőszakra buzdítanak. Az UNRWA arra hivatkozik, hogy nincs lehetőségük arra, hogy alkalmazottaikat alaposan átvilágítsák. Köztudott az is, hogy a szervezet iskoláiban és kórházaiban olyan rakétákat és lövedékeket tárolnak, amelyeket a Hamasz az Izraellel szembeni akcióiban vet be. Az intézmények dolgozóit pedig már többször élőpajzsként használta a terrorszervezet, a mentőautóikat fegyverek és terroristák szállítására is használják.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: