Kereső toggle

Trump elismerte, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de nem nevezte oszthatatlannak

Tétova, de történelmi lépés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Arról azonban nem szólt, hogy a város egésze Izrael fővárosa, nem nevezte oszthatatlannak Jeruzsálemet.

„Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosaként” – mondta Trump, hozzátéve: az Egyesült Államok továbbra is „mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett. Trump nem használta Jeruzsálemre az „egy és oszthatatlan” kifejezést, vagyis nem tisztázta, hogy teljes Jeruzsálemet vagy a város nyugati részét tekinti-e Izrael fővárosának (a nyáron az orosz kormány Nyugat-Jeruzsálemet Izrael, Kelet-Jeruzsálemet egy leendő palesztin állam fővárosának ismerte el). Hangsúlyozta azt is, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható. Trump leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a judaizmus, a kereszténység és az iszlám – szent helyének kell maradnia.

Az elnök arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ez – mint mondta – „a realitás tudomásul vétele”. Felszólította a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját. „Ma végül elismerjük azt, ami kézenfekvő, azt, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa” – mondta Trump, többször hangsúlyozva: már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának, oda költöztesse a nagykövetségét, és több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg az erre vonatkozó döntést. Az amerikai elnök nyugalomra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését. Szerinte Jeruzsálem státuszát (mármint azt, az immár az Egyesült Államok által is elismert tényt, miszerint a város Izrael fővárosa) tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is. „Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”– vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint „nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”. Reuven Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését, és köszönetet mondott Trumpnak. „A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte Trump döntését, amely szerinte egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem „a palesztin állam örök fővárosa”. A Hamasz palesztin iszlamista szervezet vezetője, Iszmáil Haníje közleményében ugyancsak elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit.

Emmanuel Macron francia államfő sajnálatosnak nevezte Trump döntését. „Ez sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta Algírban a francia elnök. Jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy „mindenáron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

A kairói külügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy Egyiptom elutasítja Trump döntését, és azzal, hogy ő elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte, hogy országa aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump döntését, amely szerinte felelőtlen. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Irán „határozottan elítéli” az Egyesült Államok döntését – közölte a teheráni külügyminisztérium, amely szerint Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a nap folyamán azt mondta, hogy az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Ígéret szép szó

 

Donald Trump már a tavalyi kampányidőszak elején nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok és Izrael viszonyát tekintve is radikálisan eltérne elődje politikájától. Míg Barack Obama nyolcéves elnöksége alatt a két nemzet viszonya talán sosem látott mélypontra jutott, a republikánus elnökjelölt határozottan kijelentette, ha megválasztják elnöknek, véget vet a szégyenletes korszaknak. Az AIPAC (vezető izraeli lobbiszervezet Amerikában) tavaly márciusban tartott rendezvényén Trump úgy fogalmazott, megválasztása után „áthelyezik az amerikai nagykövetséget a zsidók örök fővárosába, Jeruzsálembe”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: