hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terroristák milliós lájktábora
Hódít az Iszlám Állam „brandje” az interneten

2018. 01. 11.
Az iszlamisták nem levágott fejekkel, hanem ártalmatlannak tűnő játékprogramokkal és oktató applikációkkal vonzzák be a fiatalokat, akiknek az egyre interaktívabbá váló alkalmazásokon keresztül cseppenként adagolják a szalafista dzsihadista tanokat – Daniel Cohen kiberbiztonsági és terrorszakértő válaszolt lapunk kérdéseire.

 

Hogyan terjed a terrorizmus a világhálón? Az utóbbi időben sokat hallhattunk a „magányos farkas merénylőkről”, különösen mióta az Iszlám Állam virtuális kiképzőfelületei megjelentek. Más terrorcsoportok is terjeszkednek online?

– Bár sokan ezt hiszik, nem az Iszlám Állam volt az első terrorszervezet, amelyik használta az internetet. A korábbi próbálkozások, például az al-Kaida részéről, elsősorban a terroristák egymás közötti kommunikációjának titkosítását és anonimizálását célozták. Ezenkívül már ők is terjesztették propagandájukat a virtuális térben (például az Inspire magazinnal), ám ez semmi az Iszlám Állam módszereihez képest, amelyek mindmáig gyilkos inspirációul szolgálnak más terrorcsoportok számára is. Míg az al-Kaida célzott közönséghez: odaszánt, harcra kész muszlimokhoz szólt, addig az Iszlám Állam lényegében bárki hozzájárulását örömmel fogadja a „szent háborúhoz”. Szóvivőjük már 2015 júliusában magányos terrorakciókra, úgynevezett magányos farkas merényletekre szólított fel, ami katalizálta a terrorizmust Európában is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!