Kereső toggle

Politikusok árnyéka

Tal Silberstein és mocskos kampányai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A világ mintegy tucat országában több mint 17 jelölt ambícióit segítette egy rejtélyes izraeli tanácsadó, aki annak idején még Medgyessy Péternek is dolgozott. Ahelyett, hogy a háttérben tevékenykedne, inkább ő az, aki árnyékot vet megbízóira. Egy sor vád érte már az elmúlt 20 évben – vesztegetés, tiltott pártfinanszírozás és egy kacifántos romániai földmutyi.

Tal Silbersteint augusztus közepén tartóztatták le Izraelben.
Egy ideje szinte nem jelenik meg olyan cikk az osztrák sajtóban, amiben ne szerepelne Tal Silberstein neve. Az izraeli kampánytanácsadót Christian Kern és az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) alkalmazták, hogy az elmúlt két évtizedben elért sikerei után most is győzelemhez segítse a pirosak táborát. A negatív kampányokra szakosodott szakember azonban többet ártott, mint használt, miután kiderült, Facebook-oldalakon keresztül antiszemita és sorosozó bejegyzésekkel igyekezett lejáratni Sebastian Kurz néppárti jelöltet (ÖVP). Szinte mindennap élesedik a választók számára a kép, hogy egy választási kampány során mi is zajlik valójában a színfalak mögött.

Az igazság Tal Silbersteinről

Az izraeli stratéga célja az osztrák negatívkampánnyal az volt, hogy befeketítse a favoritnak számító jobboldali jelöltet, a közösségi platformon ezért egy gúnyos oldalt hozott létre „Az igazság Sebastian Kurzról” címmel. A lebukás után azonban mindenki Tal Silbersteinről akarta kideríteni az igazat. A legendás spindoktor (kampánytanácsadó – a szerk.) a kilencvenes években azután kezdte a karrierjét, hogy Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt meggyilkolták. Silberstein a Tel Aviv-i Egyetemen megszerzett mérnöki diploma átvétele után (disszertációját „az izraeli katonák szerepe az izraeli irodalomban” témakörben írta) többedmagával megalapította a Dor Shalom nevezetű békepárti mozgalmat (szociáldemokrata ifjúsági szervezet), melynek résztvevői magukat „békegenerációnak hívták”. A szervezet célja többnyire az 1994-es oslói megállapodás és Rabin erőfeszítéseinek továbbvitele volt. Silberstein akkor a Los Angeles Timesnak nyilatkozva elmondta, társadalmi mozgalmat kívántak indítani, amely a békét az élet értelmének tekinti, s nem csupán célnak.

A Facebook- oldal, amit Silberstein Kurz lejáratására hozott létre.
Aktivitására nemcsak Ehud Barak, az akkor regnáló Benjamin Netanjahu nagy riválisa, hanem állítólag az amerikai vezetés is felfigyelt. Sajtóinformációk szerint Bill Clinton olyannyira szeretett volna megszabadulni az izraeli miniszterelnöktől, hogy kampánystábját kvázi kidelegálta a közel-keleti országba, hogy segítse a baloldali jelölt politikai ambícióit. Silberstein nemcsak Barak stábjába került be, hanem egyenesen a kabinetfőnöki tisztségig jutott. Az 1999-es sikeres májusi választásokat követően a Jerusalem Post így írt a fiatal kampánygururól: „Silberstein meg volt győződve arról, hogy teljes védettséget élvez, senki nem fogja vizsgálni a Likud párt aktivistái ellen szervezett akcióit. Védte az a látszat, hogy az erőszak sohasem baloldali jelenség. Mivel az újságírók többsége Barakot támogatta, Tal Silberstein bohóckodásait fedezték.” Az izraeli lap arra utalt, hogy a kampányguru mozgalmi tapasztalatait úgy kamatoztatta, hogy több utcai rendbontást is szerveztek, amit később a rivális Likudra kentek.

A főügyészség figyelmét azonban nem kerülték el a Barak-kampány körüli zavaros ügyek. Silberstein többedmagával gyanúsított lett egy tiltott pártfinanszírozást érintő nyomozásban. A vád szerint civil szervezeteken keresztül (köztük a Dor Shalom) illegálisan gyűjtöttek támogatást a választásra készülve, de felmerült a tiltott külföldi finanszírozás gyanúja is. Terhelő bizonyítékok és beismerő vallomások hiányában a bíróság végül ejteni kényszerült az ügyet. Pár évvel később maga Silber-stein ismerte el, hogy nem volt minden kóser Barak körül. 2006 után a kampányguru oldalt váltott, és Barak ellenében Ehud Olmert stratégiai tanácsadójává lépett elő. Amikor 2008-ban az izraeli miniszterelnök körül már nagyon fogyni kezdett a levegő, egy amerikai üzletember váratlanul kitálalt a hatóságoknak. Vallomása szerint félmillió dollárt adományozott különböző célokra Olmertnek a kampány során. A koalíciós partner, Barak ekkor lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és előrehozott választásokat sürgetett. A kormány stratégája ekkor az izraeli katonai rádióban fenyegette meg korábbi megbízóját, mondván, hogy neki kellene az utolsó embernek lennie, aki pénzzel kitömött borítékokról beszél. Az interjúban úgy fogalmazott, hogy „aki üvegházban lakik, ne akarja, hogy kővel dobálják meg”. „Mindenkinek megvan a maga Talanskyja” – utalt az üzletemberre, akitől Olmert a tiltott támogatást kapta.

Miközben Gilberstein politikai tanácsadóként bejárta a világot, Izraelben is szoros üzleti kapcsolatokat épített ki. Több vállalatnak adott gazdasági tanácsokat, de nem szakadt el a hazai politikától sem. Sajtóinformációk szerint segítette Benjamin Netanjahu második kormányát is. A Likuddal kialakított későbbi szoros kapcsolatát mi sem jelzi jobban, minthogy a Likud kvázi második emberének tartott Gideon Sa’ar belügyminiszter 2013-as esküvőjét Silberstein saját Tel Aviv-i villájában tartották mintegy 60 vendég részvételével.

A negatívkampány győzelme

Az ÖVP berkeiben Tal Silberstein nem az elmúlt hónapokban lett mumus. Az izraeli tanácsadó 17 éve tolja az SPÖ szekerét többnyire elsöprő sikerrel. Elsőként Stanley Greenbergékkel társulva megalapították a GCS Internationalt, amin keresztül az izraeli sikereken felbuzdulva egy sor más országban segítettek hatalomra baloldali kormányokat, jelölteket. Ausztriában először 2001-ben kezdtek el tevékenykedni, amikor Michael Häupl bécsi polgármester-jelölt kampányát vitték sikerre.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: