Kereső toggle

„El akartak hallgattatni”

– állítja a német újságíró, aki hat hónapot kapott egy történelmi fotóért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hat hónap börtönbüntetésre ítéltek egy német újságírót, aki a Facebookon 2016-ban egy történelmi fotót posztolt az egykori jeruzsálemi főmufti és a náci vezetők második világháborús berlini találkozójáról. Michael Stürzenberger szerint az abszurd ítélet célja az, hogy elhallgattassák azokat, akik bírálatot fogalmaznak meg az iszlámmal szemben. Az újságírót Münchenben értük utol telefonon, hosszas keresés után.

– Már aggódtam, mert napokig nem tudtam önt elérni, de végül sikerült. Ezek szerint szabadlábon van még. Mikor kell börtönbe vonulnia?

– Egyelőre nem, mert az ítélet nem jogerős, fellebbeztem. A bíróság egyébként első fokon három év próbaidőre felfüggesztette a hathónapos börtönbüntetést, de ezt sem fogadom el, mert a német jogrend alapján egyértelműen törvénytelen volt az egész per. Remélem, másodfokon olyan bíróhoz kerül az ügy, aki ezt átlátja. De ha szükséges, a legmagasabb európai fórumig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is kész vagyok elmenni. Soha nem fogom elfogadni ezt az ítéletet.

Michael Stürzenberger Facebook-bejegyzése, ami Németországban börtönt ért.
– Közben azonban ott lóg a feje fölött a börtönbüntetés…

– Igen, a próbaidő azt jelenti, hogy ha közben bármi negatívat mondok vagy írok az iszlámról, azonnal elvihetnek a börtönbe. Ez azt jelenti, hogy fel kell adnom a cikkírást, a nagygyűléseken való felszólalásaimat, mert mindig tartanom kell attól, hogy bárki feljelenthet.

– Úgy gondolja, hogy el akarták hallgattatni az ítélettel?

– Igen, egyértelműen.

– Kívülről nézve abszurdnak tűnik az ügy, ezért kérem, segítsen értelmezni, mi is történt, miért kellett bíróság elé állnia egy történelmi fotó miatt?

– A Facebookon megosztottam egy cikkemet, ezzel a címmel: „Süddeutsche Zeitung: horogkereszt és félhold”. Ez egy válasz volt a Süddeutsche Zeitung egy korábbi cikkére, amely a nácik és a muszlimok együttműködésével foglalkozott, de számos történelmi tényt nem említett. Az írásomban ezekre a hiányosságokra és féligazságokra mutattam rá. A cikk mellé egy 1941-ben, Berlinben készült fotót is mellékeltem, amin Hadzs Amin al-Husszeini jeruzsálemi főmufti és egy náci vezető kézfogása látható.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: