hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Altatásban

2017. 10. 10.
Benyugtatózott választási kampány zajlik Németországban, ahol közel három hét múlva tartanak parlamenti választásokat. A vá­lasztások fő esélyese továbbra is Angela Merkel, aki több mint tíz százalékkal vezet szociáldemokrata riválisa előtt. A két fő jelölt közötti tévévita sem hozott változást az unalmas kampányban, Martin Schulz hiteltelenül próbálta támadni kereszténydemok­rata ellenfelét, akit néhány politológus a legjobb szociáldemokrata kancellárnak nevez. A jelenlegi kancellár nagyarányú előnye és várható győzelme ellenére nem tudhatja a németek többségét maga mögött, a választók 46 százaléka ugyanis még mindig bizonytalan, és nem döntötte el, kire szavaz.

Furcsa választási kampány zajlik Németországban, ahol a regnáló kancellár szemmel láthatóan a változatlanság és az állandóság hangulatával kampányol. Angela Merkel a kampányidőszakban elutazott egy háromhetes szabadságra, majd a barcelonai merénylet után visszafogott kampányolásra kérte a pártokat. Úgy tűnik, ez a visszafogottság működik, a CDU ugyanis 36 százalék körül vezet, szemben az SPD 23 százalékával. A mesterséges altatásban levő kampányt jelen pillanatban semmi nem zavarja meg, miközben az ország rohamos változásokon megy keresztül a tömeges bevándorlásnak köszönhetően.

A tévévita

Az első és egyben utolsó nyilvános tévévita életet lehelt az eddig kómában levő választási kampányba. A szópárbaj ugyanis Martin Schulz utolsó lehetősége volt arra, hogy Merkel nyomába érjen, aki annak ellenére a favoritja a kam­pánynak, hogy nem ígért jelentős változást, új programot a németeknek. A tévévita formátuma és körülményei is érdekes momentumai voltak ennek a furcsa kampánynak. A tévécsatornák ugyanis azt szerették volna, hogyha közönség is jelen lett volna, illetve azt is, hogy több forduló legyen, ne csak egy. Angela Merkel és csapata mindkét javas­latnak ellenállt. A hivatalban levő kancellár a Der Spiegel újságírói­nak kifejtette, hogy a kispártok ennek az egy vitának sem örül­nek, hiszen ebben mindig a két nagy párt jelöltjei vesznek részt. Ezt a választ mellesleg a Der Spiegel újságírói sem vették teljesen komolyan, megkérdőjelezve, hogy a CDU jelöltjét csak a kis pártok iránti szimpátia vezérelné. A tévévita mindenesetre nagy érdeklődést váltott ki, hiszen ez volt Martin Schulz utolsó esélye, hogy fogást találjon a jelen­tős népszerűségi előnnyel rendelkező Merkellel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!