hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mitől fél legjobban a világ?
Az Iszlám Állam és a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést

2017. 09. 11.
Néhány kardinális ponttól eltekintve alapvető különbségek vannak a tekintetben, hogy a világ különböző pontjain mit tartanak az embe­rek a legkomolyabb veszélynek a nemzetükre nézve. Magyarország jellemzően kilóg a sorból, egyetlen más ország sem jelölte a lista élére a bevándorlást mint elsőszámú fenyegetést.

A Pew Research Center harmincnyolc országban közel negyvenkétezer ember bevonásával végzett kutatást az idei év első felében, hogy kiderítse, mi aggasztja legjobban az embe­reket. A közvélemény-kutató szervezet a megkérdezettek elé nyolc különböző biztonsági kihívást tárt – Iszlám Állam, globális klímaváltozás, kibertámadások, a világgazdaság állapota, a menekültek áradata, valamint a három nagyhatalom (USA, Oroszország és Kína) befolyása. A válaszadóknak ezek közül kellett kiválasztania, hogy mit tart a nemzete számára a legdurvább fenyegetésnek. A lista élén a dzsihádista terrorszervezet és a drámai éghajlatváltozás végzett, míg a legkevésbé Kína egyre növekvő befolyásától tartanak a világpolgárok. A beérkező adatokból persze kiderül, hogy a világ különböző pontjain más és más dolgok miatt aggódnak a válaszadók.

A magyar kakukktojás

Magyarország az egyetlen narancssárga pont a Pew Research világtérképén – ami azt jelöli, hogy hazánkban az emberek a legnagyobb fenyegetésnek az Irakhoz és Szíriához hasonló országokból jövő nagyszámú menekültek érkezését tartják. A megfogalmazás persze megtévesztő, hiszen nem lehet pontosan tudni, hogy a tényleges háborús övezetekből menekülő bevándorlókra gondoltak-e a felmérésben, vagy a bevándorlás közel-keleti forrását akarták jelölni az országok megnevezésével. A végeredményen persze nem változtat, a magyar emberek kétharmada tart az elmúlt években tapasztalt migránshullámtól. A hazai sajtóban több cikkíró sarkítva azt hangsúlyozta, hogy mi félünk a legjobban a migrációtól, holott nálunk alig van bevándorló. A helyzetkép persze téves, hiszen a határzár felállítása előtt ez nem így volt, ráadásul a mai napig súlyosan érintett területeken – Olaszországban, Törökországban és Görögországban is háromból két ember aggódik az érkező tömegek miatt. Az európai átlagot nézve közel 40 százalékot aggaszt a válság, tavaly még minden második uniós válaszadó választott így.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!