hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törésvonalak
Miért megosztott az amerikai zsidóság Izraellel kapcsolatban?

2017. 06. 22.
Miközben az amerikai keresztények tízmilliói elkötelezetten támogatják Izraelt, az amerikai zsidóság körében – különösen a fiatalabb korosztályban – az utóbbi évtizedekben gyengült a kötődés a zsidó állam iránt. Ennek az utóbbi jelenségnek az okairól írt figyelemreméltó tanulmányt Daniel Gordis professzor a Mosaic című magazinban „Miért lett sok amerikai zsidó közömbös, sőt ellenséges Izraellel szemben?” címmel. A szerző cáfolja azt a véleményt, miszerint a távolodás oka a zsidó állam politikája, szerinte a vita sokkal inkább arról szól, milyen Izraelt szeretnének látni a jövő­ben a világ legnagyobb létszámú zsidó közzösségeinek tagjai.

„Az Egyesült Államokban és Izraelben élő két zsidó közösség a világ zsidó népességének mintegy 85 százalékát teszi ki. S bár a földön más zsidó közösségek is nagy jelentőséggel bírnak méretük vagy más jellemzőik alapján, a világ zsidóságának jövőjét minden bizonnyal a két legnagyobb lélekszámú közösség és a köztük fennálló viszony fogja majd meghatározni. Ezért az Izraelhez való kötődés gyengülése az amerikai zsidók között – ami főként, de nem kizárólag a fiatalabb korosztály körében figyelhető meg – jogosan került vallási és közösségi vezetők, gondolkodók valamint elemzők, tervezők figyelmének a középpontjába mindkét országban” – írja tanulmányának bevezetőjében a szerző.

Gordis megjegyzi, hogy az utóbbi időben más tényezők is befolyásolják a viszonyt, például a Trump-kormány még kialakulófélben levő közel-keleti politikája, valamint az Amerikában tapasztalt antiszemita vandalizmus-hullám, és a zsidó intézményeket ért bombafenyegetések (az utóbbiak nagy részéről kiderült, hogy zavaros gondolkodású izraeli zsidó fiatalok műve volt). „Mindemellett, ennél sokkal nyugtalanítóbb problémaként van jelen az amerikai zsidóság elidegenedése, melyet jól jelzett az, hogy az amerikai zsidók nagyobbik része hűséges maradt Obama elnökhöz és pártjához azután is, hogy az átengedett egy erőteljesen Izrael-ellenes törvényjavaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Mi lehet a magyarázat az amerikai zsidóság és Izrael állama között folyamatosan mélyülő szakadékra?” – teszi fel a kérdést Gordis.

Elidegenedés

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!