Kereső toggle

Az igazi „First Lady”

Ivanka Trump „mérsékelné” apja „keményvonalas” politikáját

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Meglehetősen szokatlan, hogy az amerikai vezetésben a first lady ennyire háttérbe szoruljon, s helyét a first daughter, az elnök lánya vegye át. Persze Donald Trump elnökségében mi nem szokatlan?

Melania Trump, az amerikai elnök felesége szép lassan kezd hozzászokni az új helyzethez, bár politikai szerepvállalása még mindig jócskán elmarad elődje, Michelle Obama aktivitásától. A first lady üresen kongó pozíciója pedig szinte vákuumként szívta be a 35 éves Ivanka Trumpot, Donald Trump legidősebb lányát.

Az apja cégeiben felnövekedő sikeres üzletasszony hamar alkalmazkodott az új körülményekhez, már az elnökválasztási kampányból is jelentősen kivette a részét. Sokan aggódtak is a harmadik gyermekét váró anya egészsége miatt, aki még a kilencedik hónapban is több ezer kilométert utazott, hogy újabb szavazatokat szerezzen édesapjának. Férjével együtt szinte startupként vitték végig a kőkemény kampányt és vezették sikerre Donald Trumpot.

Bár a CBS-nek Ivanka Trump a januári beiktatás előtt még azt nyilatkozta, hogy nem kíván szerepet vállalni a kormányban, már az előválasztási küzdelmek során is látszott, hogy Melania helyett neki kell majd nagyobb politikai szerepet vállalnia az elnök oldalán. Miközben az akkor még leendő first ladyt durva támadások érték a Michelle Obamától koppintott beszéde miatt, a republikánus konvención már Ivanka volt az, aki megtette a nagy bejelentést: édesapja lesz a republikánusok jelöltje a novemberi választáson. Pár hónappal később, márciusban már hivatalosan is a Fehér Ház alkalmazásába került mint elnöki tanácsadó, irodát is kapott a nyugati szárnyban.

Merkel személyesen őt hívta

Donald Trump elnökségének első száz napja bebizonyította, hogy Ivanka Trump és Jared Kushner szerepe a Fehér Házban nem csak névleges. Míg Trump veje kulcsfontosságú szerepet kapott az innováció mellett a közel-keleti békefolyamatok területén, a lánya a nők jogaiért (egyenlő fizetés, fizetett szülési szabadság) kardoskodik eredményesen.

Ivanka jelentőségét jól szemlélteti, hogy az áprilisban tartott berlini – a legfejlettebb ipari országok női vezetőit tömörítő – W20 találkozóra Angela Merkel német kancellár nem a first ladyt, hanem őt hívta meg személyesen. (Donald Trump még nem tett hivatalos elnöki látogatást külföldön.) A sikeres vállalkozásokat üzemeltető fehér házi tanácsadó el is fogadta a meghívást, majd derekasan állva a kritikus berlini hallgatóság fújolását, édesapja érdemeiről beszélt. Szakértők szerint a német kancellár Ivanka személyében alternatív kapcsolódási pontot keres Washingtonnal, miután a közelmúltban tett látogatása a Fehér Házban nem sikerült igazán jól.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: