Kereső toggle

Az igazi „First Lady”

Ivanka Trump „mérsékelné” apja „keményvonalas” politikáját

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Meglehetősen szokatlan, hogy az amerikai vezetésben a first lady ennyire háttérbe szoruljon, s helyét a first daughter, az elnök lánya vegye át. Persze Donald Trump elnökségében mi nem szokatlan?

Melania Trump, az amerikai elnök felesége szép lassan kezd hozzászokni az új helyzethez, bár politikai szerepvállalása még mindig jócskán elmarad elődje, Michelle Obama aktivitásától. A first lady üresen kongó pozíciója pedig szinte vákuumként szívta be a 35 éves Ivanka Trumpot, Donald Trump legidősebb lányát.

Az apja cégeiben felnövekedő sikeres üzletasszony hamar alkalmazkodott az új körülményekhez, már az elnökválasztási kampányból is jelentősen kivette a részét. Sokan aggódtak is a harmadik gyermekét váró anya egészsége miatt, aki még a kilencedik hónapban is több ezer kilométert utazott, hogy újabb szavazatokat szerezzen édesapjának. Férjével együtt szinte startupként vitték végig a kőkemény kampányt és vezették sikerre Donald Trumpot.

Bár a CBS-nek Ivanka Trump a januári beiktatás előtt még azt nyilatkozta, hogy nem kíván szerepet vállalni a kormányban, már az előválasztási küzdelmek során is látszott, hogy Melania helyett neki kell majd nagyobb politikai szerepet vállalnia az elnök oldalán. Miközben az akkor még leendő first ladyt durva támadások érték a Michelle Obamától koppintott beszéde miatt, a republikánus konvención már Ivanka volt az, aki megtette a nagy bejelentést: édesapja lesz a republikánusok jelöltje a novemberi választáson. Pár hónappal később, márciusban már hivatalosan is a Fehér Ház alkalmazásába került mint elnöki tanácsadó, irodát is kapott a nyugati szárnyban.

Merkel személyesen őt hívta

Donald Trump elnökségének első száz napja bebizonyította, hogy Ivanka Trump és Jared Kushner szerepe a Fehér Házban nem csak névleges. Míg Trump veje kulcsfontosságú szerepet kapott az innováció mellett a közel-keleti békefolyamatok területén, a lánya a nők jogaiért (egyenlő fizetés, fizetett szülési szabadság) kardoskodik eredményesen.

Ivanka jelentőségét jól szemlélteti, hogy az áprilisban tartott berlini – a legfejlettebb ipari országok női vezetőit tömörítő – W20 találkozóra Angela Merkel német kancellár nem a first ladyt, hanem őt hívta meg személyesen. (Donald Trump még nem tett hivatalos elnöki látogatást külföldön.) A sikeres vállalkozásokat üzemeltető fehér házi tanácsadó el is fogadta a meghívást, majd derekasan állva a kritikus berlini hallgatóság fújolását, édesapja érdemeiről beszélt. Szakértők szerint a német kancellár Ivanka személyében alternatív kapcsolódási pontot keres Washingtonnal, miután a közelmúltban tett látogatása a Fehér Házban nem sikerült igazán jól.

Merkel mellett Ivanka találkozott a holland királynővel és az IMF vezetőjével, Christine Lagarde-dal is a berlini rendezvényen. A first daughter nemcsak a külföldi, hanem a hazai látogatások alkalmával is kezet ráz az illusztris vendégekkel. Jelen volt Abe Sinzó japán miniszterelnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök fehér házi látogatásán is, kislánya pedig mandarin dalt énekelt a kínai államfőnek.    

LMBT-párti ortodox zsidó pár

Washingtoni források szerint Ivanka Trump szokatlanul nagy befolyással van édesapja politikai döntéseire is. A szíriai bombázással kapcsolatban például Eric Trump a The Daily Telegraphnak nyilatkozva elmondta: minden bizonnyal az elnök lánya is latba vetette a befolyását, hogy a kegyetlen vegyifegyver-támadást követően Donald Trump a rakétatámadás mellett döntsön. Ivanka Trump az NBC Today műsorában arról beszélt, hogy globális humanitárius válság van Szíriában, és szerinte a vita tárgyát kell, hogy képezze az is, hogy beengedjék az országba a szíriai menekülteket. Ez némiképp ellentmond apja bevándorlási politikájának.

A tanácsadóvá kinevezett first daughter nem csak Szíria ügyében tért el a hivatalos állásponttól. A Politico különböző forrásokból úgy értesült, hogy Jared Kushner és Ivanka Trump kulcsszerepet játszott abban, hogy nem sikerült átvinni a hívő emberek szabad véleménynyilvánítását védő elnöki rendeletet, valamint eredményesen védték meg az elnöknél Barack Obama 2014-es LMBT-diszkrimináció-ellenes rendelkezéseit.

Bár magukat ortodox zsidóknak vallják, Ivanka és Jared már évek óta elkötelezett támogatói az LMBT-jogoknak, köztük a homoszexuálisok házasodási jogának. 2011-ben például tiszteletbeli házigazdái voltak egy

Freedom to Marry nevezetű LMBT-rendezvénynek, amelynek fővédnöke azt tűzte ki célul, hogy ne csak a törvényhozást, hanem a társadalmat is változtassák meg melegjogi kérdésekben.

Cecile Richards, a Planned Parenthood (PP) nevezetű abortuszklinika-hálózat igazgatója március végén azt kérte Ivanka Trumptól, hogy „álljon ki a nőkért” és állítsa meg azt a törvényjavaslatot, ami megfosztaná a szervezetet az állami támogatástól.

A Politico értesülései szerint Ivanka bizalmas találkozót kért a PP igazgatójától, hogy „bővítse ismereteit” a vállalattal kapcsolatban. A Planned Parenthood házatáján óriási botrány robbant ki, miután rejtett kamerás felvételekkel leleplezték a klinikákon zajló titkos magzati szervkereskedelmet. (Prédára vetett életek. Hetek, 2015. július 24.)

Talán nem véletlen, hogy a The New York Times a házaspárt úgy jellemezte, mint Trump belső körének két legbefolyásosabb liberálisát, akik a keményvonalas konzervatív kormányban a mérsékelt irányvonalat igyekeznek képviselni. A lap szerint Jared Kushner élethosszig tartó demokrata, míg Ivanka Trump független liberális. Politikai ambícióit tekintve több mint valószínű, hogy sokat fogunk hallani még a first lady szerepében munkálkodó elnöki tanácsosról. Beszédes, hogy a Cosmopolitan magazinnak az esetleges elnökjelöltségével kapcsolatos kérdésére úgy felelt: „Nem gondolom, hogy indulnék, de az életben egy dolgot megtanultam: soha ne mondd azt, hogy soha.”

 

Startupként vitte végig a kampányt

Jared Kushner, a fiatal zsidó milliárdos üzletember meglehetősen új megközelítésből állt hozzá Donald Trump elnökválasztási kampányához. Az üzleti életből szerzett tapasztalatait vegyítette a technológiai világ legfrissebb trendjeivel, és egy csapatnyi szakemberrel novemberben apósa oldalára billentette a mérleg nyelvét. Sikerének egyik titka az volt, hogy az úgynevezett Big Data elemzésével és a közösségi média újszerű használatával rendkívül célorientált és hatékony kampányt tudott biztosítani Donald Trump számára. A választási győzelmet követően Henry Kissinger úgy tippelte, Jared lesz az új elnök jobbkeze, míg Rupert Murdoch milliárdos médiamágnás szerint óriási hatással lesz a következő négy vagy nyolc évre; ő lesz a harmadik legbefolyásosabb ember az alelnök után. (Jared, a Big Data és a Fehér Ház. Hetek, 2016. december 9.)

Olvasson tovább: