hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feszültség a bíborosi karban
Egymással szemben

2017. 03. 09.
Egyre többen vélik úgy a Ferenc pápát négy évvel ezelőtt megválasztó bíborosok és a katolikus egyház más, konzervatív beállítottságú vezetői közül, hogy az egyházfőnek távoznia kellene. Ellenérzésük okai a pápa „forradalmi” reformjai, a szexuális visszaélésekkel történő szembenézésben vallott kudarcok, illetve a más vallások iránti túlzott nyitottsága. Eközben lemondott a papi pedofíliához kapcsolódó ügyeket vizsgáló vatikáni bizottság egyik vezéralakja, Marie Collins.

Egyre többen vélik úgy a Vatikánban, hogy Ferenc pápának távoznia kellene. Konzervatív bíborosok egy csoportja – akik korábban még maguk is Ferenc pápa mellett tették le a voksukat – aggodalommal figyeli a pápa ellentmondásos intézkedései és nyilatkozatai miatt elindult folyamatokat, melyek akár súlyos egyházszakadáshoz is vezethetnek. Négy évvel ezelőtt a „haladóbb” szellemiségű német bíborosok és a Kúria Benedek pápával elégedetlen tagjai támogatták Bergoglio megválasztását. Most ez utóbbi csoport szorgalmazná Ferenc pápa lemondását. A pápai ellenzék mintegy tucatnyi, de annál nagyobb súlyú egyházvezetőből áll, akiknek nemtetszését többek között az egyház konzervatív irányvonalát sértő pápai lépések és nyilatkozatok váltották ki.

Miután 2013 márciusában a reformok híveként választották meg, Ferenc pápa egyik első intézkedéseként nekilátott rendbe tenni a Római Kúria ügyeit. Az egyházi bürokrácia és a pénzügyek tisztába tétele azonban ellentmondásos vállal­kozásnak bizonyult – 2016-ban végül a pápa azzal vádolta meg a Kúria tagjait, hogy szándékosan, a felszín alatt ellenállnak a reformoknak. Komoly ellenérzéseket váltott ki Ferenc pápa első külföldi útjáról hazatértében adott, a homoszexuálisok iránt igencsak megengedő nyilatkozata is. Elhíresült „ki vagyok én, hogy megítéljem őket, ha hittel keresik az Urat” kijelentése a Rio de Janeiróból Rómába tartó repülőgépen hangzott el az őt kísérő újságírók előtt.

A pápával szemben álló ellenzék különösen az után erősödött meg, hogy Ferenc magára haragította a katolikus konzervatívokat azzal, hogy 2016 áprilisában helyi hatáskörbe helyezte annak eldöntését, vajon az elvált és újraházasodott hívek részesülhetnek-e az oltáriszentségből. (Korábban az volt az egységes gyakorlat, hogy az egyház a válás után érvénytelenítette az első házasságot.) Ekkor viszont „még csak” négy bíboros lázadt fel nyílt levélben a döntés ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!