hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arab csúcs ellentétekkel
„Palesztin állam nélkül nem lesz béke”

2017. 03. 30.
„Izrael aláássa a béke lehetŐségeit a térségben” – ezzel nyitotta meg II. Abdullah király az Arab Liga 28. csúcstalálkozóját Jordániában. A konferencia legfontosabb napirendi pontja a palesztin kérdés volt. A Liga óva intette a világot attól, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerjék el vagy nagykövetségeiket a városba költöztessék.

Mint minden márciusban, idén sem maradhatott el az Arab Liga csúcstalálkozója. A helyszínt ezúttal Jordánia szolgáltatta, mégpedig egy Holt-tengernél fekvő szállodában, ahonnan a szomszédos Izrael azon területei is látszódtak, amelyeket sokan elvitatnak a zsidó államtól. Mindez valószínűleg nem véletlen, hiszen a házigazda már előre közölte, hogy az idei csúcson a palesztin kérdésnek kell kiemelt figyelmet kapnia.

A találkozón II. Abdullah jordán király többek között Szalman szaúdi királyt, Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin elnököt látta vendégül. Rajtuk kívül António Guterres ENSZ főtitkár, Staffan de Mistura, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, valamint az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország képviselői vettek részt a csúcson. A 22 tagú Arab Liga helyei közül azonban továbbra is üresen maradt Bassár el-Aszad szíriai elnök széke, miután 2011 végén országának tagságát felfüggesztették.

Ahogy azt előre beharangozták, a találkozó egyik legfőbb célkitűzése a palesztin állam létrejöttének előmozdítása volt. Az elmúlt években ugyanis az úgynevezett arab tavasz nyomán kialakult kaotikus állapotok mindig háttérbe szorították a palesztin kérdést. Abbász idén attól is tartott, hogy nem kapja meg a kellő figyelmet a Trump-kormányzat miatt, amely hivatalba lépését követően egyből a Fehér Házba invitálta Benjamin Netanjahut.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!