Kereső toggle

Ankara újra fenyeget

Kampánycsörte Hollandia és Törökország között

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Banánköztársaság, iszlamofóbia, nácizmus” – ilyen szavakkal dobálózott Ankara amiatt, hogy több európai országban török kampányrendezvényeket tiltottak be. A leghevesebben Hollandia ellen keltek ki a törökök, Hága ugyanis múlt hétvégén biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a török külügyminiszter leszállási engedélyét, majd a családügyi miniszter gépkocsikonvoját tartóztatta fel és fordította vissza a német határ felé. Ankara büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben, az Európai Uniót pedig a demokráciáról és az emberi jogokról oktatta ki.

„Azt hittem, a nácizmusnak már vége, de tévedtem. A nácizmus ma is elterjedt a Nyugaton” – ilyen kijelentések hangzottak el Recep Tayyip Erdogan török elnöktől a hétvégén, miután több európai ország nem engedélyezte kampányrendezvényeik megtartását. A nem éppen a demokratikus vezetés megtestesítőjének számító Erdogan Hollandiát például „banánköztársasághoz” és a „náci fasiszták” rendszeréhez hasonlította. Az elnök amiatt dühöngött, hogy a hétvégén Hága keresztbe tett egyik kampányrendezvényüknek Rotterdamban, amely az áprilisi alkotmánymódosításról szóló törökországi népszavazást népszerűsítette volna. Először biztonsági okokra hivatkozva visszavonták annak a repülőgépnek a leszállási engedélyét, amely Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállította. Ennek ellenére útnak indult Németországból Rotterdamba Fatma Betül Sayan Kaya családügyi miniszter. Gépkocsikonvoját azonban feltartóztatták a rotterdami török konzulátusnál, majd többórás várakozás után visszafordították a német határ felé.

Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter. Visszaküldték a határra.
A konzulátusnál kisebb zavargások alakultak ki: tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták a rendőröket. Rotterdam marokkói származású polgármestere végül szükségállapot rendelt el, így a tiltakozó tömeget vízágyúkkal és lovas rendőrökkel oszlatták fel.   

A történtek miatt Erdogan megfenyegette Hollandiát, hogy fizetni fognak, Ömer Çelik európai uniós ügyekért felelős török miniszter pedig szankciókat helyezett kilátásba a nyugat-európai ország ellen. A heves retorikát tettek is követték: az ankarai kormány büntetőintézkedéseket jelentett be. Amíg Hollandia nem kér bocsánatot, addig nem engedik vissza Törökországba a szabadságon lévő holland nagykövetet. Emellett felfüggesztik a magasabb szintű politikai találkozókat, és nem engedélyezik holland diplomaták repülőútjait sem Törökországba.

Ankara az Európai Unióra is kiakadt, miután Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési tárgyalásokért felelős biztosa visszafogottságra szólított fel a feszültség kapcsán. A két európai vezető közös nyilatkozatában pedig mindössze annyi állt, hogy „el kell kerülni a feszültség elmérgesedését, és meg kell találni annak módját, hogy a kialakult helyzetben csillapodjanak a kedélyek”. A török külügyminisztérium válaszában úgy fogalmazott, mintha a demokrácia és az emberi jogok élharcosa lenne: „kétségbeejtőnek tartja, hogy az Európai Unió országai a tagállami szolidaritás mögé rejtőzve az európai értékeket és az emberi jogokat nyíltan sértő Hollandiát támogatják a szombaton kirobbant diplomáciai konfliktusban”.

Lovas rendőrök oszlatták fel a tiltakozó tömeget a rotterdami török konzulátusnál.
A holland kormány szerint „nem olyan súlyosak, de nem helyénvalóak” a török szankciók. Hága egyébként már korábban kérte, hogy a török politikusok ne vegyenek részt a kampányrendezvényen, mert látogatásuk túl közel esik a szerdai holland választásokhoz. A kormány attól tartott, hogy ezek az összejövetelek még inkább kiélezik az országban amúgy is jelen lévő társadalmi-politikai feszültséget. Mark Rutte miniszterelnök döntését valamennyi politikai erő támogatta Hollandiában. A török vezetők azonban az előzetes figyelmeztetések ellenére útnak indultak, ezért kényszerültek a holland hatóságok határozott fellépésre. Hága ugyanakkor elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja Törökország retorikáját, főleg azt, hogy „nácinak nevezi őket egy olyan rendszer, amely az emberi jogokat illetően visszafelé halad”. A két ország közötti viszony annyira elmérgesedett, hogy a holland kormány óvatosságra intette Törökországba utazó állampolgárait is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Meghalt az egyvilág atyja

    101 éves korában meghalt a legendás Rockefeller család feje, aki a második világháború után talán a világ legbefolyásosabb civil szereplője volt. David Rockefeller soha nem viselt közhivatalt, de egy személyben vezette a három legnagyobb hatalmúnak tartott háttérszervezetet, a Kül­kapcsolatok...
  • Diplomáciai vihar sodorta az élre a holland miniszterelnököt

    A törökökkel való csörtének köszönheti választási győzelmét Mark Rutte Hollandiában. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnt, a miniszterelnök alulmarad a bevándorlásellenes Geert Wildersszel szemben. Az Ankarával való feszültség azonban Rutte malmára hajtotta a vizet, és végül meggyőző fölénnyel...
  • Terror London szívében

    A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint négyen meghaltak, és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerda kora este elkövetett merényletben. Ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban a 2005. július 7-én végrehajtott, ötvenkét halálos és több mint hétszáz...