Kereső toggle

Összecsapott az ISIS és az izraeli hadsereg

Ütésváltás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megtörtént az első közvetlen összecsapás az Iszlám Állam és az izraeli hadsereg között, amikor négy terrorista tűz alá vette a Golán-fennsík izraeli oldalán járőröző katonákat. Az Izraeli Légierő légicsapással válaszolt.

A Golán-fennsík izraeli oldalán járőröző Golani Dandár katonái nem sejthették, hogy vasárnap reggel nyolckor tűz alá fognak kerülni járőrözés közben, hiszen annak ellenére, hogy a határ túloldalán évek óta véres polgárháború zajlik, eddig „csak” eltévedt golyók és rakéták érkeztek a szír oldalról, közvetlenül az Iszlám Államnak tulajdonítható lövöldözésre viszont nem került sor. Ennek egy, az Iszlám Állammal tíz napot eltöltött német újságíró szerint az lehetett az oka, hogy a terrorszervezet – saját bevallása szerint – egyedül az izraeli hadseregtől fél, az amerikai vagy brit haderőtől viszont egyáltalán nem.
Jürgen Todenhöfer korábban azt nyilatkozta a Jewish Newsnak, hogy az ISIS szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia katonáinak „nincs tapasztalata városi gerilla vagy terrorista stratégiákra vonatkozóan”, de tisztában vannak vele, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) túl erős ellenfélnek bizonyulna egy összecsapásban.

Mindenesetre az Iszlám Államnak hűséget fogadott Khalid ibn al-Walid Sereg négy tagja gépfegyverrel és aknavetővel tűz alá vette az izraeli katonákat, akik visszalőttek, majd miután az Izraeli Légierő (IAF) azonosította a célpontokat, repülőgépekkel kilőtték a terroristákat szállító járművet és egy elhagyatott ENSZ-épületet, amit a terroristák „bevetési központként” használtak a Golán-fennsíkon. Peter Lerner, az izraeli hadsereg alezredese az Independentnek nyilatkozva megerősítette, hogy az izraeli katonák közül senki sem sérült meg.
Az Iszlám Állam provokációjára Benjamin Netanjahu miniszterelnök is reagált a heti kabinetülésen. A kormányfő hangsúlyozta, Izrael nem fogja hagyni, hogy az Iszlám Állam vagy más ellenséges elemek a szír háborús helyzetet kihasználva bázist alakítsanak ki a zsidó állam határai mentén. Egyébként a Khalid ibn al-Walid Sereg egyik érdekessége, hogy a terrorcsoport eddigi – mára már halott – szír vezetői után napjainkban egy szaúdi vezeti a milíciát, aki egyenesen Rakkából, az ISIS „fővárosából” kapja az utasításokat. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az izraeli katonák elleni támadásra vonatkozó parancs egy helyi vezetőtől vagy magasabb szintről érkezett-e, és hogy a vasárnapi támadás egyszeri provokáció vagy pedig egy meghatározott stratégia része volt az Iszlám Állam részéről.

Olvasson tovább: